YK: Sotarikokset osa Syyrian hallituksen politiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Sotarikokset osa Syyrian hallituksen politiikkaa

Myös oppositio on syyllistynyt sotarikoksiin, mutta vähäisemmässä määrin kuin hallitus, YK:n tutkimuskomissio toteaa.

Syyrian hallitus ja oppositio ovat syyllistyneet sotarikoksiin sekä rikoksiin ihmisyyttä vastaan, Syyrian tilannetta tutkinut kansainvälinen komissio toteaa raportissaan.

Muun muassa murhat, laittomat teloitukset, kidutukset ja seksuaalinen väkivalta ovat komission mukaan olleet osa hallituksen politiikkaa. Samoin on viitteitä siitä, että hallituksen sekä armeijan ja turvallisuuspalvelun korkein johto ovat olleet osallisia rikoksiin.

Vaikka komissio toteaa myös opposition syyllistyneen sotarikoksiin, sen teot ovat kuitenkin olleet lievempiä kuin mihin hallituksen joukot ja sitä tukeneet Shabiha-taistelijat ovat syyllistyneet. Opposition sotarikosten määrä ja laajuus ovat myös vähäisemmät kuin hallituksen.

Komissio on tehnyt myös jatkotutkimuksia Houlan kaupuingin tapahtumista 25. toukokuuta. Hallituksen joukot ja Shabiha-taistelijat ovat komission mukaan vastuussa yli sadan siviilin surmaamiseen, joista lähes puolet oli lapsia.

Lähes puolitoista vuotta kestäneiden taistelujen aikana Syyriassa arvioidaan kuolleen noin 17 000 ihmistä, suurin osa heistä siviilejä. Komission raportti esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle syyskuussa.

Suomelta lisäapua Syyriaan

Suomi on päättänyt myöntää kehitysministeri Heidi Hautalan päätöksellä 1,5 miljoonaa euroa lisäapua Syyrian kriisistä kärsiville. Tuki kohdennetaan Suomen Punaisen Ristin, Maailman ruokaohjelma WFP:n ja YK:n lastenrahasto UNICEF:n kautta Syyriassa ja sen rajojen ulkopuolella oleville siviileille.

Suomen hallitus on jo tätä ennen lähettänyt alueelle 1,3 miljoonan euron verran apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia