YK-raportti: Naiset ovat hengenvaarassa kotonaan – Yli puolet naisiin kohdistuvista henkirikoksista on kumppanin tai perheenjäsenen tekemiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti: Naiset ovat hengenvaarassa kotonaan – Yli puolet naisiin kohdistuvista henkirikoksista on kumppanin tai perheenjäsenen tekemiä

Suurin osa henkirikosten uhreista on miehiä ja poikia, mutta naiset ovat usein uhreina, kun henkirikos tapahtuu kotona, käy ilmi YK-järjestöjen raportista.

Kyltti, jossa lukee we stand with you, end violence against women now.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjointia Kosovossa vuonna 2022. Kuva: Enis Imeri / UN Women.

Lähes 89 000 naista tai tyttöä murhattiin tai tapettiin viime vuonna tarkoituksellisesti, käy ilmi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ja huumeiden ja rikosten torjuntavirasto UNODC:n tuoreessa tilastokatsauksessa

Määrä on suurin, joka on dokumentoitu viimeisten kahden vuosikymmenen aikana, ja se kasvoi siitä huolimatta, että ylipäätään henkirikokset vähenivät.

Maailman kaikista henkirikoksista suurin osa, noin 80 prosenttia, kohdistuu miehiin ja poikiin. Naiset sen sijaan kärsivät enemmän kotiväkivallasta. Yli puolet kotona tapahtuvista henkirikoksista kohdistuu naisiin. 55 prosenttia naisiin kohdistuvista henkirikoksista on perheenjäsenen tai kumppanin tekemiä, miehiin kohdistuvista henkirikoksista taas 12 prosenttia, katsauksessa kerrotaan.

Eniten naisuhreja oli viime vuonna Afrikassa, joka ohitti Aasian ensimmäistä kertaa. Afrikassa oli myös eniten uhreja verrattuna naisväestön kokoon. 

Pohjois-Amerikassa lähisuhde- tai perheväkivallan seurauksena tapahtuvien henkirikosten määrä kasvoi 29 prosenttia vuosina 2017–2022 osittain paremman raportoinnin ansiosta. Euroopassa tämäntyyppiset henkirikokset taas ovat vähentyneet 21 prosenttia vuodesta 2010 lähtien, raportissa kerrotaan.

Katsauksen luvut perustuvat 105 maasta saatavilla olevaan tietoon. Tiedot ovat epätäydellisiä: naisiin kohdistuvissa henkirikoksissa runsaassa 40 prosentissa ei esimerkiksi ole riittävästi tietoa siitä, onko taustalla sukupuoleen liittyvä syy. Afrikan, Aasian ja Oseanian osalta pitkän aikavälin trendejä ei pystytä arvioimaan.

Viikonloppuna vietettiin YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Samalla käynnistyivät 10.12. asti kestävät naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiset Oranssit päivät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia