YK: Latinalaisen Amerikan epätasa-arvo ruokkii jännitteitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Latinalaisen Amerikan epätasa-arvo ruokkii jännitteitä

Latinalaisen Amerikan maissa yhteiskunnallinen kuohunta voi parhaassa tapauksessa johtaa oikeudenmukaisempaan yhteiskuntaan, raportoi YK.

YK:n tutkimuksen mukaan eniten yhteiskunnallisesta kuohunnasta kärsivät Etelä-Amerikan maat ovat maita, joissa kärsitään myös laajasta epätasa-arvoisuudesta ja heikosta hallinnosta.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n Etelä-Amerikan ja Karibian johtaja Heraldo Muñoz korostaa, että maan yhteiskunnallinen kuohunta voi vaikuttaa maan poliittiseen kehitykseen.

"Demokratioissa, toisin kuin autoritaarisissa hallinnoissa, yhteiskunnallinen kuohunta voi toimia sysäyksenä ihmisten vaatimukselle paremmasta elämästä", sanoo Muñoz.

Raportissa esitetään, että yhteiskunnalliset, instituutionaaliset ja kulttuuriset jännitteet ovat moninaisempia Latinalaisessa Amerikassa kuin muilla alueilla ja kansalaisten sitoutuminen niihin on vahvaa.

Jos yhteiskunnallinen tyytymättömyys pystytään kanavoimaan oikein vuoropuhelun ja neuvottelun kautta, voidaan sen avulla saavuttaa oikeudenmukaisempi ja reilumpi Latinalainen Amerikka, uskoo Muñoz.

Latinalaisessa Amerikassa mielenilmauksia ja lakkoja järjestetään terveyteen, työhön, koulutukseen, ihmisoikeuksiin ja ympäristöasioihin liittyvistä epäkohdista. Raportin mukaan mielenilmaukset äityvät kuitenkin harvemmin väkivaltaisiksi, mutta joissakin tapauksissa kuten Hondurasin vuoden 2009 perustuslakiuudistuksesta seurasi vakava institutionaalinen ja demokraattinen kriisi.

Raportin mukaan köyhyys ja epätasa-arvo laski Latinalaisessa Amerikassa viime vuosikymmenellä  ja muun muassa teknologinen kehitys kuten internetin ja kännyköiden yleistyminen ovat edesauttaneet marginalisoitujen kansanryhmien asemaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia