YK: Koulutyttöjä vastaan hyökätään yhä säännöllisemmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Koulutyttöjä vastaan hyökätään yhä säännöllisemmin

Seuraukset ovat kovat, kun perheet eivät enää uskalla laittaa tyttöjään kouluun.

Ainakin 70 maassa on hyökätty kouluja vastaan viimeisten viiden vuoden aikana. Monet hyökkäyksistä ovat kohdistuneet erityisesti tyttöihin, vanhempiin ja opettajiin, jotka ovat puhuneet koulutuksen tasa-arvon puolesta, käy ilmi YK:n tuoreesta raportista. Joissakin maissa hyökkäykset koulua käyviä tyttöjä vastaan ovat muuttuneet yhä säännöllisimmiksi.

"Tyttöjen ja naisten koulutusoikeudet ovat kohteena, koska ne haastavat olemassa olevat sukupuoleen ja ikään perustuvat sortojärjestelmät", raportissa sanotaan.

Raportti tarkastelee kehitystä vuosina 2009–2014. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat Nigerian 300 koulutytön sieppaus viime keväänä sekä aktivisti Malala Yousafzain ampuminen vuonna 2012. Yousafzai selvisi hengissä ja sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

Raportissa kerrotaan myös Afganistanin happohyökkäyksistä koulutyttöjä vastaan sekä tyttöjen ottamisesta pois koulusta Somaliassa, jotta nämä voitaisiin naittaa al-Shabaab-taistelijoille.

Raportin mukaan aina hyökkäyksissä ei ole kyse yrityksestä kieltää tyttöjen oikeus koulutukseen, vaan ne heijastelevat tyttöjen ja naisten muualla yhteiskunnassa kokemaa väkivaltaa.

Hyökkäysten vaikutukset ovat vakavat, sillä ne lähettävät viestin, etteivät koulut ole tytöille turvallinen paikka. Kun heidät otetaan pois koulusta, seurauksena voi olla muita ihmisoikeusloukkauksia, kuten pakkoavioliittoja, kotiväkivaltaa ja lapsikauppaa, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia