Uutiset Kuolemanrangaistus

YK ja järjestöt pöyristyivät pieleen menneestä teloituksesta

Yhdysvaltalaisen vangin epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain rikkomuksesta.
(Kuva: Daniel Kulinski / cc 2.0)

YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat Yhdysvaltoja aloittamaan työn kuolemanrangaistuksen poistamiseksi. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston OHCHR:n mukaan yhdysvaltalaisen vangin viimeviikkoisessa epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain kieltämästä julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta.

Yhdysvaltalainen vanki Clayton Lockett kuoli sydänkohtaukseen myrkkyruisketeloituksen epäonnistuttua Oklahoman osavaltiossa. Hän tuli tajuihinsa ruiskeiden saannin jälkeen ja kuoli vasta noin 40 minuuttia teloituksen aloittamisen jälkeen. Kyseessä oli ilmeisesti testaamaton kemikaaliyhdistelmä.

YK:n ihmisoikeuskomitea ja kidutuksen vastainen komitea ovat molemmat jo aiemmin vaatineet Yhdysvaltoja arvioimaan uudelleen teloitusmetodinsa kärsimysten estämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Yhdysvalloissa on aiemmin ollut yli kolme tusinaa muutakin epäonnistunutta teloitusta. Järjestö muistuttaa, että onnistuneetkin teloitukset ovat ongelmallisia.

"Valtioiden pitäisi lopettaa kokeilut ja yritykset löytää kivuton tai humaani tapa tappaa tuomittua – sellaista ei ole", toteaa myös Antonio Ginatta, Yhdysvaltain Human Rights Watchin vaikuttamistoiminnan johtaja.

Oklahoman kuvernööri on määrännyt teloituksesta tutkinnan. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut tapausta "erittäin huolestuttavana".

Yhdysvallat palautti kuolemanrangaistuksen vuonna 1977. Sen jälkeen maassa on teloitettu lähes 1 400 ihmistä, 90 prosenttia myrkkyruiskeilla. Vuonna 2011 tärkeä lääketoimittaja vetäytyi markkinoilta ja myös EU kiristi sääntelyään. Sen seurauksen Yhdysvallat on joutunut vaikeaan tilanteeseen, jossa sillä ei ole lääketieteellisesti testattuja humaaneja vaihtoehtoja myrkkyruiskeilla suoritettaville teloituksille.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Yhdysvallat Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.