Uutiset Kuolemanrangaistus

YK ja järjestöt pöyristyivät pieleen menneestä teloituksesta

Yhdysvaltalaisen vangin epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain rikkomuksesta.
(Kuva: Daniel Kulinski / cc 2.0)

YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat Yhdysvaltoja aloittamaan työn kuolemanrangaistuksen poistamiseksi. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston OHCHR:n mukaan yhdysvaltalaisen vangin viimeviikkoisessa epäonnistuneessa teloituksessa saattaa olla kyse kansainvälisen ihmisoikeuslain kieltämästä julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta.

Yhdysvaltalainen vanki Clayton Lockett kuoli sydänkohtaukseen myrkkyruisketeloituksen epäonnistuttua Oklahoman osavaltiossa. Hän tuli tajuihinsa ruiskeiden saannin jälkeen ja kuoli vasta noin 40 minuuttia teloituksen aloittamisen jälkeen. Kyseessä oli ilmeisesti testaamaton kemikaaliyhdistelmä.

YK:n ihmisoikeuskomitea ja kidutuksen vastainen komitea ovat molemmat jo aiemmin vaatineet Yhdysvaltoja arvioimaan uudelleen teloitusmetodinsa kärsimysten estämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Yhdysvalloissa on aiemmin ollut yli kolme tusinaa muutakin epäonnistunutta teloitusta. Järjestö muistuttaa, että onnistuneetkin teloitukset ovat ongelmallisia.

"Valtioiden pitäisi lopettaa kokeilut ja yritykset löytää kivuton tai humaani tapa tappaa tuomittua – sellaista ei ole", toteaa myös Antonio Ginatta, Yhdysvaltain Human Rights Watchin vaikuttamistoiminnan johtaja.

Oklahoman kuvernööri on määrännyt teloituksesta tutkinnan. Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut tapausta "erittäin huolestuttavana".

Yhdysvallat palautti kuolemanrangaistuksen vuonna 1977. Sen jälkeen maassa on teloitettu lähes 1 400 ihmistä, 90 prosenttia myrkkyruiskeilla. Vuonna 2011 tärkeä lääketoimittaja vetäytyi markkinoilta ja myös EU kiristi sääntelyään. Sen seurauksen Yhdysvallat on joutunut vaikeaan tilanteeseen, jossa sillä ei ole lääketieteellisesti testattuja humaaneja vaihtoehtoja myrkkyruiskeilla suoritettaville teloituksille.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Yhdysvallat Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä