YK huolissaan lisääntyvistä iskuista avustustyöntekijöitä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK huolissaan lisääntyvistä iskuista avustustyöntekijöitä vastaan

"Kunnioitus YK:n, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun lippuja kohtaan on katoamassa", sanoo humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos on huolissaan lisääntyvistä hyökkäyksistä avustustyöntekijöitä vastaan.

Somaliassa tapahtui maanantaina pommi-isku, jossa neljä YK:n lastenjärjestön Unicefin henkilökunnan jäsentä kuoli. Tienvarsipommi räjähti Unicefin auton lähellä Pohjois-Somaliassa, jossa työntekijät olivat matkalla Garowen kaupunkiin töihin.

"Kunnioitus YK:n, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun lippuja kohtaan on katoamassa", Amos sanoo YK:n uutissivustolla.

YK:n tilastojen mukaan hyökkäykset avustustyöntekijöitä kohtaan ovat kasvaneet vuosittain yli kymmenen vuotta. Vuonna 2013 ne vaikuttivat 474 työntekijään. Amos muistuttaa, että iskut voivat olla sotarikoksia ja ne rikkovat kansainvälistä humanitaarista lakia ja ihmisoikeuslakia.

"Kun avustustyöntekijöitä vastaan hyökätään, he eivät pysty auttamaan ihmisiä. Ne, jotka hyökkäävät avustustyöntekijöitä vastaan, rankaisevat haavoittuvimpia ihmisiä: niitä, jotka kamppailevat selviytyäkseen", hän sanoo.

Avustustyöntekijöiden heikentynyt turvallisuustilanne näkyy myös Etelä-Sudanissa, jossa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma yrittää saada yhteyttä aiemmin huhtikuussa kadonneisiin työntekijöihinsä. Kolme työntekijää katosi ollessaan matkalla toimittamaan ruoka-apua. Järjestö sanoo heikkenevän turvallisuustilanteen takia aikovansa hetkellisesti vähentää operaatioitaan alueilla, jotka se kokee liian vaarallisiksi.

"Teemme parhaamme auttaaksemme eteläsudanilaisia, mutta emme voi jatkaa ihmishenkiä pelastavaa työtämme, mikäli paikalliset ja kansalliset viranomaiset eivät kykene huolehtimaan humanitaarista apua antavien työntekijöiden turvallisuutta", sanoo järjestön johtaja Ertharin Cousin.

Myös avustusjärjestö International Medical Corps on ilmoittanut kuuden työntekijänsä loukkaantuneen Jemenin ilmaiskuissa tällä viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia