Yhdysvaltojen lennokki-iskuja jo kuudessa maassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen lennokki-iskuja jo kuudessa maassa

Miehittämättömien lentokoneiden sodankäynti on levinnyt Obaman johdolla nyt Somaliaan.

Sanomalehtilähteiden mukaan Yhdysvallat on aloittanut sotilaalliset iskut miehittämättömillä lentokoneilla Somaliassa. Washington Post -lehden haastattelemien lähteiden mukaan maan keskustiedustelupalvelu CIA:n ohjaamat lennokit ovat viime viikkon aikana yrittäneet surmata al-Shabaab-liikkeen korkeita johtajia.

Yhdysvallat tekee näin iskuja lennokeilla jo ainakin kuudessa maassa. Somalian lisäksi Afganistanissa, Pakistanissa, Libyassa, Irakissa ja Jemenissä.

Rauhanliikkeen ehdokkaana valittu presidentti Barack Obama on lisännyt miehittämättömillä lennokeilla tehtyjä iskuja huomattavasti edeltäjäänsä, presidentti Bushiin verrattuna. Niitä on myös kritisoitu voimakkaasti YK:n, kansalaisjärjestöjen ja tutkimuslaitosten suunnalta oikeuden ja  siviiliuhrien takia.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen johtava kansalaisoikeusjärjestö ACLU on ilmaissut huolensa, että lennokki-iskuilla surmataan rikoksista epäiltyjä, jotka pitäisi tosiasiassa saada oikeuden eteen.

Toisaalta Pakistanissa, jossa iskuja tehtiin viime vuonna neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2008, on Brookings Instituten arvioiden mukaan kuollut jopa kymmenen siviiliä jokaista militanttia kohden.

Lennokeista onkin tullut avoin poliittinen kiista Yhdysvaltojen ja sen läheisen liittolaisen Pakistanin välille. Pakistanin puolustusministeri Chaudry Mukhtar vaati Yhdysvaltoja aiemmin tällä viikolla lopettamaan lennokki-iskut pakistanilaisesta tukikohdasta, mutta Yhdysvallat on avoimesti kieltäytynyt noudattamasta pyyntöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia