Yhdysvaltoja vaaditaan lopettamaan siirtolaisten karkottaminen kaoottiseen Haitiin – Omia kansalaisia kehotetaan poistumaan samaan aikaan, kun maahan palautetaan ihmisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltoja vaaditaan lopettamaan siirtolaisten karkottaminen kaoottiseen Haitiin – Omia kansalaisia kehotetaan poistumaan samaan aikaan, kun maahan palautetaan ihmisiä

Haiti on ajautunut vaikeaan jengiväkivallan kierteeseen, mutta maahan on YK:n pakolaisjärjestön vetoomuksista palautettu silti ihmisiä, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Lippu lähikuvassa.

Haiti on viime vuosina ajautunut jengiväkivallan kierteeseen. Kuva: Caribb / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhdysvaltojen pitäisi lopettaa karkotuslennot Haitiin, vaatii 74 ihmisoikeusjärjestöä. 

Haiti on ajautunut vakavaan jengiväkivallan kierteeseen, ja maahan on suunniteltu jopa kansainvälistä sotilasoperaatiota. Maassa on vakava humanitaarinen kriisi. 

YK:n pakolaisjärjestö vaati jo viime marraskuussa kaikkia maita lopettamaan siirtolaisten karkottamisen Haitiin, mutta Yhdysvaltain hallitus on lähettänyt yhdeksän lentoa Haitiin senkin jälkeen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

UNHCR:n mukaan Haitiin karkottaminen saattaa rikkoa niin sanottua palautuskieltoa. Geneven pakolaissopimuksen mukaan turvapaikanhakijoita ei saa palauttaa paikkoihin, joissa heitä uhkaisi esimerkiksi kuolemanrangaistus tai muuten halventava kohtelu. Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut sopimusta, mutta palautuskielto sisältyy myös kansainväliseen tapaoikeuteen, ja sen ajatellaan sitovan kaikkia maita. 

”Tämänhetkisen väkivallan ja hallituksen turvallisuustoimien puutteen vuoksi ihmisten lähettäminen Haitiin on heidän lähettämistään katastrofialueelle”, sanoo HRW:n pakolais- ja siirtolaiskysymysten johtaja Bill Frelick tiedotteessa.

Järjestöt lähettivät tällä viikolla Yhdysvaltain kotimaisen turvallisuuden ministerille Alejandro N. Mayorkasille kirjeen, jossa vaaditaan lentojen jäädyttämistä.

Yhdysvallat on saanut karkottamisesta erityistä kritiikkiä, sillä elokuussa sen Port-au-Princen suurlähetystö kehotti kaikkia yhdysvaltalaisia lähtemään Haitista niin pian kuin mahdollista. Alle vuorokauden kuluttua haitilaisia karkotettiin taas.

”Se, että kehotetaan amerikkalaisia lähtemään Haitista niin pian kuin mahdollista, koska siellä on liian vaarallista samaan aikaan, kun lastataan haitilaisia karkotuslennolle, paljastaa käsittämättömän kaksoisstandardin”, Frelick kritisoi.

Yhdysvallat on laajentanut haitilaisille tarkoitettua tilapäistä suojelua, mutta siinä on tiettyjä rajoituksia.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat on karkottanut yli 2 700 haitilaista viime vuosina. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia