Yhdysvalloista ainoa lapsen oikeuksien sopimuksen ulkopuolella oleva maa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloista ainoa lapsen oikeuksien sopimuksen ulkopuolella oleva maa

Somalia liittyi virallisesti lapsen oikeuksien sopimukseen.

Somaliasta on tullut virallisesti 196:s lapsen oikeuksien sopimukseen liittynyt maa. Maa ratifioi sopimuksen viime torstaina.

Somaliassa on erityinen tarve sopimukselle, sillä maa tunnetaan yhtenä maailman vaikeimmista paikoista lapsille. Esimerkiksi alle 5-vuotiaita kuolee neljänneksi eniten maailmassa.

"Sopimuksella, lähes universaalina asiakirjana, on suuri painoarvo. Se ohjaa valtioita puhumaan lapsen oikeuksista samalla tavalla ja asettamaan yhteisiä tavoitteita lapsen aseman edistämiseksi", toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa on mukana enemmän osapuolia kuin missään muussa kansainvälisessä ihmisoikeussopimuksessa. Somalian mukaantulo tarkoittaa, että Yhdysvallat on tällä hetkellä ainoa sopimuksen ulkopuolella oleva maa. Maa on allekirjoittanut sopimuksen mutta ei ole ratifioinut sitä. Aiemmin tänä vuonna sopimukseen liittyi myös maailman nuorin valtio, Etelä-Sudan.

Muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kannustanut Yhdysvaltoja liittymään sopimukseen. Hetemäen mukaan syynä siihen, miksei Yhdysvallat ole mukana sopimuksessa, on nuorisorikollisten kohtelu ja suhtautuminen väkivallan käyttöön kasvatuksessa. Yhdysvalloissa pelätään myös maan suvereniteetin puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia