Etelä-Sudan liittyi lapsen oikeuksien sopimukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudan liittyi lapsen oikeuksien sopimukseen

Yhdysvallat on pian ainoa maa, joka ei ole ratifioinut sopimusta.

Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan on ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen. Prosessi saatiin muodollisesti päätökseen eilen, ja maa on nyt 195:s sopimuksen allekirjoittanut maa.

Sisällissodasta kärsivä Etelä-Sudan on yksi maailman vaikeimmista paikoista lapsille ja äideille. Suomen Unicefin mukaan äitiyskuolleisuus on maailman korkein, rokotus- ja rekisteröintikattavuus ovat alhaisia, ja vain 13 prosenttia kouluista pystyy tarjoamaan opetusta kaikille peruskoulun luokka-asteille.

Vuonna 1989 hyväksytty lapsen oikeuksien sopimus on maailman ratifioiduin ihmisoikeussopimus. Etelä-Sudanin ratifiointiprosessin päätyttyä ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet sopimusta, ovat Somalia ja Yhdysvallat. Näistä Somalia ilmoitti tammikuussa ratifioivansa sopimuksen, mutta prosessi on vielä kesken.

Jäljelle jää enää Yhdysvallat, jossa on pelätty muun muassa maan suvereniteetin puolesta. Suomen Unicefin ohjelmajohtajan Inka Hetemäen mukaan sopimuksen ja Yhdysvaltain kansallisen lainsäädännön suurimpina eroina on nähty myös nuorisorikollisten kohtelu ja suhtautuminen väkivallan käyttöön kasvatuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia