Yhdysvallat tuomitsi ympäristösankarin vankilaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat tuomitsi ympäristösankarin vankilaan

Kansalaisaktivisti Tim DeChristopher sai kaksi vuotta vankeutta pelastaessaan luonnonsuojelualueita Bushin hallinnon öljy- ja kaasuhuutokaupalta.

Amerikkalainen oikeusistuin tuomitsi tällä viikolla ympäristöaktivisti Tim DeChristopherin kahden vuoden vankeusrangaistukseen kansalaistottelemattomuudesta.

DeChristopher osallistui joulukuussa 2008 Salt Lake Cityssä pidettyyn huutokauppaan, jossa myytiin öljyn- ja kaasunporausoikeuksia valtion maalle. Huutokauppa on nähty ex-presidentti George W. Bushin hallinnon viimeisenä yrityksenä valjastaa valtion maita öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin. Osa maasta oli lähellä kansallispuistoja.

DeChristopher huusi itselleen 14 maapalaa, koska hän halusi estää maan joutumisen öljy- ja kaasuyhtiöiden käsiin. Rahaa 1,8 miljoonan dollarin kauppoihin hänellä ei ollut.

"Ajattelin, että jos voin aiheuttaa riittävästi viivytystä, lopettaa tämän toiminnan ja pitää öljyn maassa, se olisi sen arvoista", hän sanoi.

Yhdysvaltain nykyisen presidentin Barack Obaman hallinto perui suurimman osan kaupoista myöhemmin myyntilupiin liittyneiden epäselvyyksien takia, mutta DeChristopherin ei annettu käyttää sitä puolustuksenaan.

DeChristopherin perustaman, kansalaistottelemattomuuteen kannustavan Peaceful Uprising -järjestön mukaan oikeudenkäynti oli selvästi poliittinen. Syyttäjä vaati DeChristopherille erityisen kovaa tuomiota tehdäkseen hänestä esimerkkitapauksen.

DeChristopherin tapaus on herättänyt huomiota Yhdysvalloissa, jossa ympäristöliikkeet ovat kutsuneet häntä sankariksi ja esimerkiksi toisille. Salt Lake Cityn oikeustalon ulkopuolella protestoitiin oikeudenkäynnin ajan, ja hänen oikeudenkäyntiään varten kerättiin rahalahjoituksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia