Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Yhdysvallat alkaa jälleen myydä Bahrainille aseita kritiikistä huolimatta

Bahrain on ollut pannassa ihmisoikeustilanteensa takia, mutta nyt Yhdysvallat haluaa tunnustaa maan "edistyksen".
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Yhdysvallat aikoo jälleen aloittaa asemyynnin Bahrainille useamman vuoden tauon jälkeen kritiikistä huolimatta. Maan ulkoministeriön maanantaina julkistaman lausunnon mukaan asemyyntiä jatketaan, vaikka maan ihmisoikeustilanteessa on yhä parannettavaa.

"Vaikka emme olekaan sitä mieltä, että ihmisoikeustilanne Bahrainissa on kunnossa, --- uskomme, että on tärkeää tunnustaa, että Bahrainin hallitus on saavuttanut merkittävää edistystä ihmisoikeusuudistuksissa ja liennytyksessä", lausunnossa sanotaan.

Bahrainissa on ollut epävakaata vuoden 2011 arabikeväästä alkaen. Tuolloin maan viranomaiset tukahduttivat rajusti rauhanomaisetkin mielenosoitukset ja mielenosoittajia tapettiin ja kidutettiin. Yhdysvallat pysäytti tapahtumien seurauksena miljoonien dollarien arvoisen asekaupan. Pieni osa palautettiin vuonna 2012.

Tarkkaa tietoa siitä, millaisia aseita Bahrainiin aiotaan myydä, ei ole. Sisäministeriön kohdalla rajoitukset kuitenkin pidetään voimassa. Se tulee saamaan vain välttämättömiä terrorismin vastaisessa taistelussa tarvittavia välineitä, kertoo Wall Street Journal.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi asekaupan aloittamista. Se muistuttaa, että alle kaksi viikkoa sitten Bahrain tuomitsi maan tunnetuimman oppositiohahmon Sheikh Ali Salmanin neljäksi vuodeksi vankilaan tämän kritisoitua julkisesti hallitusta. Alkuvuodesta maa tuomitsi vankilaan myös tunnetun ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajabin Twitter-kommenttien vuoksi.

"Obaman hallinto teki oikein vaatiessaan vankien vapauttamista, mutta hallinnon päätös palauttaa asekauppa vain rohkaisee viranomaisia armottomaan sortoon. Tämä on selvä esimerkki siitä, miten väärät teot puhuvat kovemmin kuin oikeat sanat", sanoo Sarah Margon, HRW:n Washingtonin johtaja.

Yhdysvaltain mukaan Bahrain on toteuttanut osan suosituksista, joita maan vuoden 2011 väkivaltaisuuksia tutkinut komissio on antanut. HRW kuitenkin muistuttaa, ettei maa ole asettanut syytteeseen yhtään tärkeää viranomaista ja on vapauttanut vain yhden 13 tärkeästä oppositiojohtajasta, tämänkin vasta lähes täyden vankilatuomion jälkeen.

Yhdysvaltain lausunnon mukaan asekaupan palauttamisella halutaan tunnustaa myös Bahrainin tärkeys taistelussa Syyriassa ja Irakissa toimivaa islamistista ääriliikettä Isisiä vastaan. Bahrain on mukana Yhdysvaltain johtamassa Isisin vastaisessa liittoumassa ja on pommittanut Syyriaa. Yhdysvalloilla on Bahrainissa ilmatukikohta.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetpolitiikkaaseet & armeijakauppa BahrainYhdysvallat Human Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen