Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Yhdysvallat alkaa jälleen myydä Bahrainille aseita kritiikistä huolimatta

Bahrain on ollut pannassa ihmisoikeustilanteensa takia, mutta nyt Yhdysvallat haluaa tunnustaa maan "edistyksen".
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Yhdysvallat aikoo jälleen aloittaa asemyynnin Bahrainille useamman vuoden tauon jälkeen kritiikistä huolimatta. Maan ulkoministeriön maanantaina julkistaman lausunnon mukaan asemyyntiä jatketaan, vaikka maan ihmisoikeustilanteessa on yhä parannettavaa.

"Vaikka emme olekaan sitä mieltä, että ihmisoikeustilanne Bahrainissa on kunnossa, --- uskomme, että on tärkeää tunnustaa, että Bahrainin hallitus on saavuttanut merkittävää edistystä ihmisoikeusuudistuksissa ja liennytyksessä", lausunnossa sanotaan.

Bahrainissa on ollut epävakaata vuoden 2011 arabikeväästä alkaen. Tuolloin maan viranomaiset tukahduttivat rajusti rauhanomaisetkin mielenosoitukset ja mielenosoittajia tapettiin ja kidutettiin. Yhdysvallat pysäytti tapahtumien seurauksena miljoonien dollarien arvoisen asekaupan. Pieni osa palautettiin vuonna 2012.

Tarkkaa tietoa siitä, millaisia aseita Bahrainiin aiotaan myydä, ei ole. Sisäministeriön kohdalla rajoitukset kuitenkin pidetään voimassa. Se tulee saamaan vain välttämättömiä terrorismin vastaisessa taistelussa tarvittavia välineitä, kertoo Wall Street Journal.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi asekaupan aloittamista. Se muistuttaa, että alle kaksi viikkoa sitten Bahrain tuomitsi maan tunnetuimman oppositiohahmon Sheikh Ali Salmanin neljäksi vuodeksi vankilaan tämän kritisoitua julkisesti hallitusta. Alkuvuodesta maa tuomitsi vankilaan myös tunnetun ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajabin Twitter-kommenttien vuoksi.

"Obaman hallinto teki oikein vaatiessaan vankien vapauttamista, mutta hallinnon päätös palauttaa asekauppa vain rohkaisee viranomaisia armottomaan sortoon. Tämä on selvä esimerkki siitä, miten väärät teot puhuvat kovemmin kuin oikeat sanat", sanoo Sarah Margon, HRW:n Washingtonin johtaja.

Yhdysvaltain mukaan Bahrain on toteuttanut osan suosituksista, joita maan vuoden 2011 väkivaltaisuuksia tutkinut komissio on antanut. HRW kuitenkin muistuttaa, ettei maa ole asettanut syytteeseen yhtään tärkeää viranomaista ja on vapauttanut vain yhden 13 tärkeästä oppositiojohtajasta, tämänkin vasta lähes täyden vankilatuomion jälkeen.

Yhdysvaltain lausunnon mukaan asekaupan palauttamisella halutaan tunnustaa myös Bahrainin tärkeys taistelussa Syyriassa ja Irakissa toimivaa islamistista ääriliikettä Isisiä vastaan. Bahrain on mukana Yhdysvaltain johtamassa Isisin vastaisessa liittoumassa ja on pommittanut Syyriaa. Yhdysvalloilla on Bahrainissa ilmatukikohta.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetpolitiikkaaseet & armeijakauppa BahrainYhdysvallat Human Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.