WHO: Osa trooppisista taudeista katoamassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Osa trooppisista taudeista katoamassa

Lääkeyhtiöiden antama hoito on moninkertaistunut vuosi sitten annetun lupauksen ansiosta.

Osa vähän huomiota saavista trooppisista taudeista saatetaan hävittää jo muutamassa vuodessa, ennustaa maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön tuoreen raportin mukaan esimerkiksi guineanmadosta saatetaan päästä kokonaan vuoteen 2015 mennessä. Tammi- ja syyskuun 2012 välillä tapauksia oli melkein kaksi kertaa vähemmän kuin edellisvuonna. Vesikauhu puolestaan on hävinnyt useammasta maasta.

Yksi syy hyvään kehitykseen on viime vuonna aloitettu kampanja, jossa kansainväliset lääkeyhtiöt, terveysjärjestöt ja avunantajat lupasivat sitoutua vakavien mutta vähän huomiota saavien trooppisten tautien vähentämiseen ja hävittämiseen esimerkiksi lisärahoituksen ja lääkkeiden jaon avulla.

WHO:n raportin kanssa samoihin aikoihin ilmestyneen seurantaraportin mukaan esimerkiksi lääkeyhtiöiden antama hoito on lisääntynyt lupauksen antamisen jälkeen. Kun vielä vuonna 2011 hoitokäsittelyjä oli 150 miljoonaa, viime vuonna luku oli jo 1,12 miljardia. Esimerkiksi rahoituksesta on kuitenkin pulaa.

WHO on huolissaan etenkin denguekuumetapausten lisääntymisestä. Järjestön raportin mukaan nyt tarvitaan etenkin kansallisia ohjelmia trooppisten tautien vähentämiseksi.

Trooppisten tautien arvellaan vaikuttavan noin 1,4 miljardin ihmisen elämään. Niiden vastaiseen taisteluun käytetään vakavuuteen nähden kuitenkin hyvin vähän rahaa.

Tautien poistamisesta olisi myös taloudellista hyötyä. Esimerkiksi WHO:n raportin mukaan guineanmadon poisto voi tuoda 29 prosentin kasvun maataloussektorille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia