WHO: Kaikille oikeus hiv-lääkkeisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Kaikille oikeus hiv-lääkkeisiin

Maailman terveysjärjestö on muuttanut suositustaan arv-lääkityksen aloittamisesta. Jos suositusta noudatetaan, yli 21 miljoonaa kuolemaa saatetaan välttää.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkistanut uudet suositukset hiv-lääkityksen aloittamisesta. Järjestön uuden suosituksen mukaan kaikilla hiv-positiivisilla on oikeus arv-hoitoon mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen.

Antiretroviraalit eli arv:t ovat tärkein hivin hoidossa käytettävä lääkeryhmä. Vanha suositus oli, että arv-hoito aloitetaan vasta, kun niin sanottujen auttajasolujen määrä on laskenut alle tietyn tason.

Suositus nostaa hoitoon oikeutettujen määrän 28 miljoonasta 37 miljoonaan, eli kaikkiin maailman hiv-positiivisiin.

Suosituksen muuttaminen perustuu WHO:n mukaan testeihin, joissa on havaittu, että varhainen arv-lääkityksen käyttö pitää hiv-positiiviset hengissä ja terveempinä ja heikentää myös riskiä viruksen siirtymisestä kumppanille. Mikäli suositusta noudatetaan, ne saattavat auttaa välttämään yli 21 miljoonaa kuolemaa ja 28 miljoonaa uutta tartuntaa vuoteen 2030 mennessä, järjestö kertoo.

YK:n hiv/aids-ohjelma Unaids on kiitellyt uutta ohjeistusta. Myös Lääkärit ilman rajoja on tyytyväinen ohjeisiin, mutta se muistuttaa, että uuden suosituksen toteuttaminen vaatii paljon lisätukea avunantajilta ja hallituksilta. Hoidon myös pitäisi siirtyä klinikoilta yhteisöihin, järjestö sanoo.

Kansainvälisen yhteisön tavoitteena on lopettaa hiv-epidemia vuoteen 2030 mennessä. Tavoite sisältyy myös viime viikolla YK:ssa hyväksyttyihin uusiin globaaleihin kehitystavoitteisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia