Uutiset Hiv/aids

WHO: Kaikille oikeus hiv-lääkkeisiin

Maailman terveysjärjestö on muuttanut suositustaan arv-lääkityksen aloittamisesta. Jos suositusta noudatetaan, yli 21 miljoonaa kuolemaa saatetaan välttää.
(Kuva: UNICEF Ethiopia/2013/Sewunet / cc 2.0)

Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkistanut uudet suositukset hiv-lääkityksen aloittamisesta. Järjestön uuden suosituksen mukaan kaikilla hiv-positiivisilla on oikeus arv-hoitoon mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen.

Antiretroviraalit eli arv:t ovat tärkein hivin hoidossa käytettävä lääkeryhmä. Vanha suositus oli, että arv-hoito aloitetaan vasta, kun niin sanottujen auttajasolujen määrä on laskenut alle tietyn tason.

Suositus nostaa hoitoon oikeutettujen määrän 28 miljoonasta 37 miljoonaan, eli kaikkiin maailman hiv-positiivisiin.

Suosituksen muuttaminen perustuu WHO:n mukaan testeihin, joissa on havaittu, että varhainen arv-lääkityksen käyttö pitää hiv-positiiviset hengissä ja terveempinä ja heikentää myös riskiä viruksen siirtymisestä kumppanille. Mikäli suositusta noudatetaan, ne saattavat auttaa välttämään yli 21 miljoonaa kuolemaa ja 28 miljoonaa uutta tartuntaa vuoteen 2030 mennessä, järjestö kertoo.

YK:n hiv/aids-ohjelma Unaids on kiitellyt uutta ohjeistusta. Myös Lääkärit ilman rajoja on tyytyväinen ohjeisiin, mutta se muistuttaa, että uuden suosituksen toteuttaminen vaatii paljon lisätukea avunantajilta ja hallituksilta. Hoidon myös pitäisi siirtyä klinikoilta yhteisöihin, järjestö sanoo.

Kansainvälisen yhteisön tavoitteena on lopettaa hiv-epidemia vuoteen 2030 mennessä. Tavoite sisältyy myös viime viikolla YK:ssa hyväksyttyihin uusiin globaaleihin kehitystavoitteisiin.

Hiv/aids hiv/aids

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.