Viranomaiset syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin Ingušiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viranomaiset syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin Ingušiassa

Ketään ei ole asetettu syytteeseen kidutuksesta tai laittomista telotuksista, kertoo Amnesty International.

Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevassa Ingušiassa tapahtuu sieppauksia, kidutuksia ja laittomia teloituksia ilman, että viranomaiset puuttuvat niihin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Usein viranomaiset ovat itse rikkomusten takana – ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät ovat tyypillisesti viranomaisajoneuvoilla liikkuvia naamioituja miehiä.

Joidenkin arvioiden mukaan 200 ihmistä on kadonnut Ingušiassa vuoden 2002 jälkeen.

Ingušian lain täytääntönpanosta vastaa monimutkainen yhdistelmä eri instituutioita. Valtuudet ovat poliisilla ja armeijalla sekä turvallisuuspalveluilla, jotka toimivat sisäministeriön alaisuudessa. On vaikeaa tietää, mikä ryhmittymä on vastuussa teoista, joten viranomaisten on helppo kiistää vastuunsa, Amnesty kertoo. Niinpä ketään ei ole asetettu syytteeseen katoamisista tai laittomista teloituksista.

Vaikea ihmisoikeustilanne pätee Amnestyn mukaan koko Pohjois-Kaukasian alueeseen.

Suomeen tulee vuosittain turvapaikanhakijoita Pohjois-Kaukasiasta ja Tšetseniasta. Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen arvioi, ettei Suomessa ehkä tiedosteta Pohjois-Kaukasian tilannetta.

"Valitettavasti vaikuttaa siltä, etteivät Suomen viranomaiset ota Pohjois-Kaukasiasta saapuvien turvapaikanhakijoiden hätää aina riittävän vakavasti. Vakavilta ihmisoikeusloukkauksilta suojelua hakeva ei välttämättä saa sitä Suomesta."

Ingušian tasavalta kuuluu Venäjän federaatioon ja sijaitsee Georgian, Tšetšenian ja Pohjois-Ossetian välissä. Köyhässä Ingušiassa on 413 000 asukasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia