Vertailu: Suomi tähtioppilas kehityspolitiikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vertailu: Suomi tähtioppilas kehityspolitiikassa

Suomi on ykkösenä vertailussa, jossa mitataan vauraiden maiden politiikan vaikutuksia kehitysmaihin.

Suomi komeilee ykkösenä tuoreessa Commitment to Development Index (CDI) -vertailussa, jossa pannaan järjestykseen 27 vaurasta maata sen mukaan, miten paljon niiden politiikka hyödyttää köyhiä maita ja näiden kehitystä.

Indeksin tekee vuosittain yhdysvaltalainen ajatushautomo Centre for Global Development. Mitattavia sektoreita ovat esimerkiksi kehitysapu, talouspolitiikka, teknologia ja siirtolaisuus.

Suomi saa erityisen paljon kiitosta finanssi- ja investointipolitiikastaan muun muassa hyvän veropolitiikan ja sääntelyn ansiosta. Vähäisen aseviennin ja rauhanturvaoperaatioihin osallistumisen vuoksi Suomi saa hyvät pisteet myös turvallisuudessa.

Huonoimmat pisteensä Suomi saa siirtolaisuuspolitiikasta. Kotouttamispolitiikka on hyvää, mutta maa voisi ottaa lisää vastuuta ottamalla vastaan enemmän siirtolaisia ja pakolaisia, indeksissä todetaan.

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen pääsihteerin Rilli Lappalaisen mukaan indeksissä näkyy Suomen ansiokas ja pitkäjänteinen työ johdonmukaisuuden eteen. Siihen saattaa hänen mukaansa kuitenkin olla tulossa muutos.

"Vaikka voimme olla hetken ylpeitä ykkössijan saavuttamisesta, ei Suomi nykymenolla pysty pitämään sijoitustaan pitkään. Usealla osa-alueella pisteet ovat itse asiassa edellisiä vuosia heikommat, ja nykyisellä trendillä on odotettavissa selkeä notkahdus jo ensi vuonna", Lappalainen toteaa Kehyksen tiedotteessa.

Suomen jälkeen parhaita maita indeksissä ovat Tanska, Ruotsi, Ranska ja Portugali. Yhdysvallat on vasta 20:s ja viimeisenä on Sveitsi, jossa esimerkiksi taloudellisessa läpinäkyvyydessä on parantamisen varaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia