Venezuela ja Venäjä hierovat "strategista liittoa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuela ja Venäjä hierovat "strategista liittoa"

Venezuela aikoo ostaa Venäjältä 40 suurta kuljetushelikopteria osana "strategista liittoa", jollaisia vasemmistolainen presidentti Hugo Chávez pyrkii rakentamaan vastapainoksi Yhdysvaltain maailmanmahdille. Venezuela pyrkii vähentämään riippuvuuttaan yhdysvaltalaisesta aseistuksesta ja tekniikasta. Uudet kopterit se aikoo sijoittaa tulenaralle Kolumbian rajalle.

Kaupoista sovittiin lokakuun alussa, kun Venezuelan varapresidentti José Vicente Rangel ja asevoimien komentaja Raúl Baduel vierailivat Moskovassa. Kaikkiaan kauppa- ja yhteistyösopimuksia tehtiin yli 800 miljoonan euron edestä.

Kaupan kohteena on maailman suurin kuljetuskopteri Mi-26, joka soveltuu muuan muassa ihmisten, polttoaineen ja muun rahdin kuljetukseen, lääkintätarkoituksiin ja palonsammutukseen.

Venezuela pyrkii vähentämään riippuvuuttaan yhdysvaltalaisesta aseistuksesta ja tekniikasta. Uudet kopterit se aikoo sijoittaa tulenaralle Kolumbian rajalle.

Sisällissotien riivaaman Kolumbian oikeistohallitus saa Yhdysvalloilta runsaasti sotilasapua sissi- ja huumesotiinsa. Sota pyrkii ajoittain lainehtimaan Venezuelankin puolelle.

Venezuelalainen politiikan tutkija Aníbal Romero kertoo, että huhujen mukaan Venezuela pyrkii seuraavaksi ostamaan Mig-29-taistelukoneita ja kevyttä aseistusta Ukrainasta. Hän uumoilee sen avaavan mahdollisuuden sotilasyhteistyöhön Kuuban kanssa, jolla on samoja aseita.

"Meidän upseerimme eivät opi venäjää hetkessä, joten käyttöohjeiden lukeminen ja asekoulutus jäisi kuubalaisille", hän puntaroi.

Toiset asiantuntijat muistuttavat, että Mi-26-koptereita on jo käytössä Meksikossa, Perussa ja jopa Kolumbiassa. Lisäksi Chávez on vakuuttanut Venezuelan pysyvän puolueettomana Kolumbian sodassa.

Rangel korosti Moskovassa, että Venezuela haluaa hyvät suhteet myös Yhdysvaltoihin, kunhan Washington kunnioittaa maan täydellistä itsemääräämisoikeutta.

Venezuela on maailman viidenneksi suurin öljyntuottaja, jolta Yhdysvallat ostaa nykyisin noin 15 prosenttia tuontiöljystään.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä vierailla Venezuelassa marraskuun lopulla. Myös Chávez käy jossakin vaiheessa Moskovassa, mutta ensin hän suuntaa "strategisten liittolaisten" etsintään Kiinaan, Intiaan ja Iraniin.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia