Vanhoillisissa Arabiemiirikunnissakin on alettu kadehtia äänestäviä naapureita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vanhoillisissa Arabiemiirikunnissakin on alettu kadehtia äänestäviä naapureita

Arabimaailman uusi muotisana on "kifaya" (riittää). Se kertoo halusta muutokseen, josta näkyy myös merkkejä. Esimerkiksi Egyptin tämän vuoden presidentinvaaleissa on ensi kertaa lupa asettaa useita ehdokkaita. Muutoksen tuulet on aistittu myös Persianlahden öljyvaltioihin kuuluvassa Arabiemiirikuntien liitossa (UAE).

ARABIMAAT:

Meena S. Janardhan

Dubai, 21.03.05 (IPS) - Arabimaailman uusi muotisana on "kifaya" (riittää). Se kertoo halusta muutokseen, josta näkyy myös merkkejä. Esimerkiksi Egyptin tämän vuoden presidentinvaaleissa on ensi kertaa lupa asettaa useita ehdokkaita.

Muutoksen tuulet on aistittu myös Persianlahden öljyvaltioihin kuuluvassa Arabiemiirikuntien liitossa (UAE).

"Minä sanon arabitovereilleni: ellette te muutu, teidät vaihdetaan", Dubain emiraatin kruununprinssi ja UAE:n puolustusministeri sheikki Mohammad bin Rashid al-Maktoum julisti joulukuussa pidetyssä Arabien strategiafoorumissa.

Hän uhkasi sekä kansalaisten vihalla että historian ankaralla tuomiolla vallanpitäjiä, jotka eivät nosta kunniaan totuutta, oikeudenmukaisuutta ja vastuullisuutta.

Sittemmin "kifaya" on kuultu emiraateissa yhä useampien puhujien huulilta niin akateemisissa kuin virkamiespiireissäkin.

"Jokainen kansalainen haluaa nyt vaikuttaa hallituksen työhön joko vaaleilla valittuna edustajana tai äänestäjänä", UAE:n yliopiston professori Abdul Khaleq Abdullah selittää.

Persianlahden yhteistyöneuvoston kuudessa jäsenmaassa ei tällä hetkellä sallita poliittisia puolueita. Oman ja Qatar ovat kuitenkin ottaneet hitaita ensi askeleita demokratian suuntaan. Bahrain ja Kuwait järjestävät jo parlamenttivaaleja.

Saudi-Arabia on niin ikään varovaisen uudistuksen tiellä. Maassa pidettiin hiljan kuntavaalit, joissa tosin vain miehet saivat äänestää.

Myös palestiinalaisten itsehallintoalueella on vastikään pidetty sekä kunta- että presidentinvaalit, ja irakilaiset äänestivät tammikuun lopulla itselleen väliaikaisen kansalliskokouksen.

Abdullahin mielestä on sietämätöntä, että UAE:ssa on yhä nimitetty lainsäädäntöelin, vaikka yli kymmenen miljoonaa arabia Palestiinassa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa ovat päässeet käyttämään äänioikeuttaan.

Reilun kolmen miljoonan asukkaan emiraattien "teoreettisena lainsäädäntöelimenä" on jo 33 vuotta toiminut kansallinen liittoneuvosto. Lain mukaan liitovaltion lakiesitykset on alistettava neuvoston kommentoitaviksi, mutta sen näkemykset eivät sido hallitusta.

Neuvosto ei itse voi esittää lakeja, eikä se saa keskustella mistään asiasta ilman hallituksen lupaa.

"Oli outoa, että emiraateissa asuvat irakilaiset rekisteröityivät ja äänestivät täällä omissa vaaleissaan, vaikka UAE:n kansalaisilla ei ole äänioikeutta", toinen yliopiston professori, Saeed Hareb huomauttaa.

"Kunhan Egyptin vaalit on pidetty, UAE on ainoa alueen maa ilman vaaleja", hän jatkaa painottaen, että myös emiraattien on aika siirtyä valitsemaan liittoneuvostonsa vaaleilla.

Abdullah vahvistaa, että "UAE:lle on noloa jäädä poliittisesti jälkeen muista alueen valtioista."

Hänen mukaansa vaaleilla valittavalle liittoneuvostolle on annettava täysi lainsäädäntövalta, sen jäsenmäärää on kasvatettava ja naiset on otettava mukaan.

Maan johtaviin intellektuelleihin kuuluva diplomaatti Khalifa Bakhit al-Falasi kirjoitti Al-Bayan -lehdessä, että emiraattien kansalaisten "kärsivällisyys ja lojaalisuus" pitää palkita äänioikeudella.

Abdullahin mukaan liittoneuvosto on liian heikko uudistamaan itse itseään.

"Sen jäsenet odottavat hallitukselta aloitetta poliittisesta uudistuksesta, joka vastaa maan taloudellista ja sosiaalista kehitystasoa. Hallitus ei kuitenkaan tartu toimeen ilman ruohonjuuritasolta tulevia uudistusvaatimuksia."

Samaan aikaan yksi UAE:n seitsemästä emiraatista, Sharjah, on perustanut eräänlaisia kunnanvaltuustoja, joihin nimettyjen 88 edustajan joukkoon pääsi kaksi naista. Hallitsijan mukaan tämä on esimakua demokraattisista vaaleista.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia