Uutiset Merien tila

Valtamerten sietokyky ylittymässä

Merten kemiallinen tila muuttuu nopeammin kuin koskaan 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen suuren sukupuuton jälkeen.
(Kuva: Milan Boers / cc 2.0)

(IPS) -- Jos hiilidioksidipäästöjä ei vähennetä merkittävästi, valtameret kärsivät lähivuosikymmeninä massiivisista ja peruuttamattomista muutoksista. Moni niistä vaikuttaa suoraan ihmiskuntaan. Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa joukko tutkijoita varoittaa monien muutosten olevan havaittavissa jo nyt merien ja rannikoiden eläimistössä ja ekosysteemeissä. Monet korallit, krillit, simpukat ja meriheinät ovat jo nyt kärsineet muutoksista.

Osa uhkaavista ennusteista saattaa toteutua jo ennen vuotta 2100, vaikka lämpötilan kohoaminen saataisiin rajattua alle kahteen asteeseen.

Artikkelin laatineet 22 meritutkijaa painottavat, että merten pintavesien lämpeneminen ja happamoituminen lisääntyvät ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa.

Erittäin vaarallista merten happamoituminen on pienille, kehittyville saarivaltioille ja ihmisille, jotka ovat riippuvaisia tietyn tyyppisistä kalansaalista tai muista merenantimista.

Valtameret ovat nielleet kolmanneksen teollistumisen jälkeen tuotetusta hiilidioksidista ja yli 90 prosenttia lisääntyneestä lämmöstä. Nyt merten kemiallinen tila muuttuu nopeammin kuin koskaan 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen suuren sukupuuton jälkeen.

"Vaikutukset ulottuvat kaikille leveysasteille, mikä tekee huolenaiheesta maailmanlaajuisen eli pohjoinen ja etelä ovat samalla viivalla", tutkijat toteavat.

Merien tila ilmastonmuutosmeret Suomen IPS

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.