Valtamerten sietokyky ylittymässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtamerten sietokyky ylittymässä

Merten kemiallinen tila muuttuu nopeammin kuin koskaan 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen suuren sukupuuton jälkeen.

(Kuva: Milan Boers / cc 2.0)

(IPS) -- Jos hiilidioksidipäästöjä ei vähennetä merkittävästi, valtameret kärsivät lähivuosikymmeninä massiivisista ja peruuttamattomista muutoksista. Moni niistä vaikuttaa suoraan ihmiskuntaan. Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa joukko tutkijoita varoittaa monien muutosten olevan havaittavissa jo nyt merien ja rannikoiden eläimistössä ja ekosysteemeissä. Monet korallit, krillit, simpukat ja meriheinät ovat jo nyt kärsineet muutoksista.

Osa uhkaavista ennusteista saattaa toteutua jo ennen vuotta 2100, vaikka lämpötilan kohoaminen saataisiin rajattua alle kahteen asteeseen.

Artikkelin laatineet 22 meritutkijaa painottavat, että merten pintavesien lämpeneminen ja happamoituminen lisääntyvät ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa.

Erittäin vaarallista merten happamoituminen on pienille, kehittyville saarivaltioille ja ihmisille, jotka ovat riippuvaisia tietyn tyyppisistä kalansaalista tai muista merenantimista.

Valtameret ovat nielleet kolmanneksen teollistumisen jälkeen tuotetusta hiilidioksidista ja yli 90 prosenttia lisääntyneestä lämmöstä. Nyt merten kemiallinen tila muuttuu nopeammin kuin koskaan 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen suuren sukupuuton jälkeen.

"Vaikutukset ulottuvat kaikille leveysasteille, mikä tekee huolenaiheesta maailmanlaajuisen eli pohjoinen ja etelä ovat samalla viivalla", tutkijat toteavat.

Lisää uusi kommentti