Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjän veroviranomaiset ovat ilmoittaneet ulosmittaavansa Valko-Venäjän Helsinki-komitean omaisuuden. Komitean mukaan veroviranomaiset vaativat noin 25 000 euroa veroja ja maksuja vuosina 2002-03 saadusta Euroopan komission avustuksesta.

Helsinki-komitean mukaan se määrättiin maksamaan veroja avustuksistaan, vaikka Valko-Venäjän ja EU:n komission välisen sopimuksen mukaan avustus oli määritelty verovapaaksi.

Human Right Watchin mukaan Helsinki-komission omaisuuden ulosottomääräys osoittaa, kuinka Valko-Venäjän viranomaiset käyttävät jälleen kerran tekaistuja syytteitä ihmisoikeusaktivistien ahdisteluun. Helsinki-komitea on Valko-Venäjän vanhin ihmisoikeusjärjestö ja tällä hetkellä ainoa ihmisoikeusjärjestö, jolla on oikeus toimia kaikkialla Valko-Venäjällä.

"Viranomaiset voivat teeskennellä, että kyse on lainmukaisista toimista, mutta heidän ilmiselvä tarkoitus on hiljentää maan viimeinen kriittinen ääni", HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Rachel Denber sanoo.

"Vaikka emme tehneet mitään väärää, olemme ansassa. Viranomaiset eivät anna meidän käyttää ulkomaisia avustuksia velkamme maksamiseen, eikä komitea kykene itse keräämään tarvittavaa rahasummaa", Helsinki-komitean johtaja Aleh Hulak sanoo.

Kansalaisjärjestöjen tila on kaventunut merkittävästi Valko-Venäjällä viime vuosina. Viimeksi viime vuoden lopussa Valko-Venäjän viranomaiset sulkivat ihmisoikeusjärjestö Viesnan toimiston Minskissä.

Lisää uusi kommentti