Uutiset Valko-Venäjän demokratia

Ihmisoikeusaktivisti Ales Bialiatski vapautettiin vankilasta

Ales Bialiatski ehti istua poliittisesti motivoituneesta tuomiostaan kolme vuotta. 
Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä on yllättäen vapauttanut ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliitto FIDH:n varapuheenjohtajan ja valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Viasnan johtajan Ales Bialiatskin puolitoista vuotta etuajassa. Bialiatski päästettiin vapauteen lauantaina oltuaan vankilassa noin kolme vuotta.

Hänet oli on tuomittu neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin väitetystä veronkierrosta.

Bialiatski on tullut tunnetuksi johtaessaan valkovenäläistä Viasna -ihmisoikeusjärjestöä, joka auttaa poliittisen painostuksen kohteeksi joutuneita.

"Vapautukseni oli mahdollista siksi, että te olette taistelleet puolestani niin Valko-Venäjällä sen ulkopuolella heti pidätyksestäni lähtien", Bialiatski sanoi Minskissä vapautumisensa jälkeen.

FIDH:n mukaan Bialiatski armahdettiin. Armahdusta on anottu hänelle kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta edellisillä kerroilla vastaus on ollut kieltävä. Armahduksen epääminen johtui "lukuisista vankilan sääntöjen rikkomuksista".

Bialiatskin pidätys ja oikeudenkäynti vuoden 2011 lopulla herätti runsaasti kansainvälistä huomiota, sillä syytteiden katsottiin olevan poliittisesti motivoituneita. Myös Euroopan unioni oli vaatinut hänen välitöntä ja ehdotonta vapauttamistaan.

ihmisoikeudet Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Valko-Venäjän vaalit kaukana reiluista

Etyjin mukaan Valko-Venäjän vaaleista puuttui muun muassa ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.