Ihmisoikeusaktivisti Ales Bialiatski vapautettiin vankilasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusaktivisti Ales Bialiatski vapautettiin vankilasta

Ales Bialiatski ehti istua poliittisesti motivoituneesta tuomiostaan kolme vuotta. 

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä on yllättäen vapauttanut ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliitto FIDH:n varapuheenjohtajan ja valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Viasnan johtajan Ales Bialiatskin puolitoista vuotta etuajassa. Bialiatski päästettiin vapauteen lauantaina oltuaan vankilassa noin kolme vuotta.

Hänet oli on tuomittu neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin väitetystä veronkierrosta.

Bialiatski on tullut tunnetuksi johtaessaan valkovenäläistä Viasna -ihmisoikeusjärjestöä, joka auttaa poliittisen painostuksen kohteeksi joutuneita.

"Vapautukseni oli mahdollista siksi, että te olette taistelleet puolestani niin Valko-Venäjällä sen ulkopuolella heti pidätyksestäni lähtien", Bialiatski sanoi Minskissä vapautumisensa jälkeen.

FIDH:n mukaan Bialiatski armahdettiin. Armahdusta on anottu hänelle kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta edellisillä kerroilla vastaus on ollut kieltävä. Armahduksen epääminen johtui "lukuisista vankilan sääntöjen rikkomuksista".

Bialiatskin pidätys ja oikeudenkäynti vuoden 2011 lopulla herätti runsaasti kansainvälistä huomiota, sillä syytteiden katsottiin olevan poliittisesti motivoituneita. Myös Euroopan unioni oli vaatinut hänen välitöntä ja ehdotonta vapauttamistaan.

Lisää uusi kommentti