Uusiutuvaa energiaa käytössä ennätysmäärä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusiutuvaa energiaa käytössä ennätysmäärä

Jo lähes viidennes maailman energiasta tulee uusiutuvista lähteistä, mutta jotta energiaa riittäisi kaikille, investointeja tarvitaan lisää.

Jo lähes viidennes maailman energiasta tulee uusiutuvista lähteistä. Sen lisäämisessä ovat kunnostautuneet myös kehitysmaat, käy ilmi tuoreesta YK-raportista. Raportin mukaan jo noin 95 kehitysmaalla on uusiutuvaa energiaa tukevia politiikkoja – vuonna 2005 luku oli 15.

Uusiutuvan energian käytön lisäämiseen tähtäävän REN21-kampanjan tekemän raportin mukaan maailman uusiutuvan energian kapasiteetti oli viime vuonna ennätyssuuri, kahdeksan prosenttia edellisvuotta enemmän. Uusiutuvien lähteiden osuus lisäyksestä oli yli puolet.

Lähes puolet uusiutuvasta energiasta tulee kuitenkin perinteisestä biomassasta, kuten puusta, ei moderneista lähteistä.

Suurin uusiutuvan energian kapasiteetti on edelleen teollisuusmailla: Kiinalla, Yhdysvalloilla, Brasilialla, Kanadalla ja Saksalla.

Maailman energiaviraston IEA:n tuoreen raportin mukaan maailma investoi tällä hetkellä energiaan kuitenkin ylipäätään liian vähän. Jotta maailman kasvava energiantarve saataisiin tyydytettyä, vuoteen 2035 mennessä tarvitaan yli 35 biljoonaa euroa. Tällä hetkellä vuositasolla mitattuna energiaan investoidaan vajaat 300 miljardia euroa liian vähän, raportissa lasketaan.

Uusiutuvien energianlähteiden, biopolttoaineiden ja ydinvoiman osuus on noin 15 prosenttia vuosittaisista investoinneista, mutta suuri enemmistö investoinneista, yli 700 miljardia euroa, menee fossiilisiin polttoaineisiin, IEA kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia