Uusiutuva energia voi pelastaa maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusiutuva energia voi pelastaa maailman

Uusiutuva energia on ainoa keino turvata maapallon asukkaiden energiansaanti ja estää ilmastokatastrofi, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

(IPS) -- YK:n Kestävää energiaa kaikille -aloite vuodelta 2009 pyrkii tuplaamaan uusiutuvien energianlähteiden osuuden ja koko maapallon energiatehokkuuden vuoteen 2030 mennessä.

Jos YK:n tavoitteet täytetään ja metsäkatoa hillitään samassa mitassa, ilmastokatastrofi vältetään, Zürichissa toimivan Ilmakehä- ja ilmastotieteen laitoksen tuore tutkimus paljastaa. Joeri Rogeljin johtaman tutkimuksen tulokset julkaistiin hiljan Nature Climate Change -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan YK:n aloite mahdollistaa sen, että ilmaston lämpeneminen pysähtyy alle kahteen asteeseen. Se kuitenkin edellyttää maailmanlaajuista sopimusta kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta.

Viime vuoden päästöt olivat noin 52 gigatonnia ja niiden pitäisi pudota 41–47 gigatonniin vuoteen 2020 mennessä.

Tutkijoiden mukaan YK-aloitteen toteutus maksaa vain 21-30 miljardia euroa vuodessa, kun saastuttavien energiamuotojen tukemiseen käytettiin 397 miljardia euroa vuonna 2011. Tutkijat laskevat, että sähkön turvaaminen kaikille vuoteen 2030 mennessä ilman katastrofaalista ilmastonmuutosta maksaisi 228 miljardia euroa vuodessa.

Rogelj muistuttaa alle kahdessa asteessa pysymisen edellyttävän, että päästöt vähenevät asteittain kohti nollaa vuoden 2030 jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia