Uusi terroriaalto surmannut yli tuhat ihmistä Nigeriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi terroriaalto surmannut yli tuhat ihmistä Nigeriassa

Islamistiryhmä Boko Haramin epäillään syyllistyneen alkuvuodesta lukuisiin pommi-iskuihin ja muuhun mielivaltaiseen väkivaltaan.

Yhdistyneet kansakunnat ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ovat tuominneet jyrkästi uuden väkivaltaisuuksien aallon Nigeriassa, jossa islamistiryhmä Boko Haramin epäillään syyllistyneen alkuvuodesta yli 1300 surmaan.

"Tämä ennennäkemätön väkivallan kierre on pysäytettävä. Nigerialaiset ansaitsevat mahdollisuuden elää rauhassa ja turvallisuudessa", YK:n Länsi-Afrikan johtaja Said Djinnit totesi tiistaina.

Boko Haramia syytetään muun muassa maan koillisosassa tapahtuneista pommi-iskuista sekä hyökkäyksistä kouluun ja useisiin kyliin. Väkivaltaisuudet ovat ajaneet joukoittain ihmisiä pakolaisuuteen Borneon osavaltiossa, ja alueen kouluja on suljettu uusien hyökkäysten pelossa.

BBC:n haastatteleman borneolaisen senaattorin mukaan alueelle lähetetyt hallituksen joukot ovat olleet sekä määrältään että tulivoimaltaan alimitoitettuja vastaamaan Boko Haramin hyökkäyksiin. YK ja Amnesty pyytävät nyt Nigerian toimimaan siviiliväestön turvaamiseksi ja syyllisten asettamiseksi vastuuseen.

"Nigerian hallituksen jatkuvat laiminlyönnit ihmisten suojelussa laittomilta hyökkäyksiltä tuntuvat shokeeraavilta. Viranomaisilla on velvollisuus suojella ihmisten henkiä ja omaisuutta kaikissa tilanteissa", Amnestyn Nigeria-tutkija Makmid Kamara sanoo.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin syyttäneet sekä Boko Haramia että Nigerian armeijaa ihmisoikeusrikkomuksissa osapuolten välillä vuodesta 2009 käydyssä konfliktissa. Myös Al Jazeera raportoi siviilihureista yhteenotoissa, joita seurasi hallituksen julistettua maan kolmeen osavaltioon hätätilan Boko Haramin torjumiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia