Uudet kauhut odottavat Somalian pakolaisia Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uudet kauhut odottavat Somalian pakolaisia Keniassa


Kotimaansa väkivaltaisuuksia pakenevat somalialaispakolaiset joutuvat usein kiristyksen ja pahoinpitelyn uhreiksi Kenian rajalla. Poliisi on vaatinut lahjuksia vastineeksi maahanpääsystä.


 

Somalialainen Amina Ayanna Yusuf sitoi maaliskuun alussa kaksivuotiaan poikansa selkäänsä, kokosi niukat säästönsä ja suunnisti kohti Kenian rajaa.

Kapinallisten hyökkäykset pakottivat Yusufin lähtemään kotikaupungistaan Afmadowista Etelä-Somaliassa. Hän käveli kahden muun evakon kanssa kolme päivää rajalle, missä Kenian poliisi vaati 40 euron maksua jokaiselta.

"Minulla oli rahat ja pääsin läpi. Matkakumppaneillani ei ollut koko summaa, joten toinen pidätettiin ja toinen käännytettiin takaisin", Yusuf kertoi IPS:lle kuukautta myöhemmin Kenian pääkaupungissa Nairobissa, jossa hän kävi YK:n pakolaisviraston UNHCR:n toimistossa anomassa pakolaisasemaa itselleen ja pojalleen.

"Vetosimme rajapoliiseihin, ettei toveriamme lähetettäisi takaisin sota-alueelle, mutta he eivät kuunnelleet. Meidät vaiennettiin karkotuksen uhalla", Yusuf jatkoi.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) syyttää Kenian poliisia turvapaikkaa hakevien somalialaisten huonosta kohtelusta. Sen raportin mukaan tuhansia somaleita on joutunut pidätetyiksi sekä kiristyksen ja pahoinpitelyn uhreiksi rajalla.

Salakuljetus yleistyy


HRW:n mukaan Kenia rikkoo sekä kansainvälisiä että omia lakejaan pakolaisten kohtelusta.

"Somalian väkivaltaa pakenevat ihmiset tarvitsevat suojelua ja apua, mutta kohtaavat se sijaan lisää vaaroja", HRW:n tutkija Gerry Simpson sanoo.

Järjestön mukaan väärinkäytökset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Kenia sulki 1 200 kilometrin mittaisen rajan 2007. Perusteena oli Etiopian joukkojen tulo Somaliaan, jossa ne tukivat maan armeijaa islamistikapinallisia vastaan. Kenia sanoi estävänsä islamistien paon omalle puolelleen rajaa.

Somaliassa jatkuvat yhteenotot ajavat kuitenkin asukkaita pakosalle, ja HRW vaatii Kenian poliisilta selvitystä väärinkäytöksistä.

Kenian poliisi kiistää syytökset, joista ei sen mukaan ole näyttöä. "Me emme ole saaneet valituksia. Emme voi toimia huhujen nojalla", poliisin tiedottaja Charles Owino vakuuttaa.

HRW:n mukaan rajan sulkeminen ei ole pysäyttänyt somalien pakoa. Tuhansia ihmisiä virtaa Kenian pakolaisleireille salakuljetusreittejä pitkin ja yhteistyössä lahjotun poliisin kanssa, järjestö väittää.

Leirit täynnä


Rajan sulkemisen jälkeen UNHCR lopetti pakolaisten vastaanottopisteensä Liboissa, missä nämä aiemmin rekisteröitiin ennen leireille kuljettamista.

Pohjois-Kenian Dadaabissa sijaitseviin kolmeen leiriin kuitenkin tulvii väkeä. Ne on tarkoitettu 90 000 pakolaiselle, mutta heitä on jo 260 000, UNHCR:n tiedottaja Emmanuel Nyabera kertoo. Järjestö pelkää luvun nousevan vielä 100 000:lla ennen vuoden loppua.

Nyaberan mukaan tulijoille ei ole tarjota suojaa ja sanitaatio heikkenee.

Oxfam-järjestö raportoi maaliskuun lopulla, että koleraa esiintyy jo Dadaabissa ja suuren epidemian puhkeamisen riski kasvaa koko ajan.

Järjestöt ovat vedonneet Kenian hallitukseen uuden leirin perustamiseksi, mutta viranomaisten mukaan maan saanti paikallisilta on kiven takana.

Asukkaat syyttävät pakolaisia puiden kaatamisesta eivätkä halua jakaa ennestään kaluttuja laidunmaitaan näiden karjan kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia