Uutiset

USA:n sovittelu ontuu - uusoikeisto yrittää sysätä Ricen sivuun

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on luvannut tehdä kaikkensa saadakseen Lähi-itään rauhan ja palestiinalaisille oman valtion. Yksi suurimmista kompastuskivistä jököttää kuitenkin kotona Washingtonissa.

Ricen avustajana pitkään työskennelleestä Elliott Abramsista näyttää tulleen tärkein jarrumies Lähi-idän rauhanprosessille, joka on ollut jäissä Bill Clintonin presidenttikauden lopulta.

Abramsin suuri vaikutusvalta perustuu hänen hallinnollisiin kykyihinsä ja suhteisiin, joita hänellä on Yhdysvaltain niin sanottuun Israel-lobbyyn. Se koostuu Israelin Likud-puolueen kannattajista ja uskonnollisesta uusoikeistosta.

Useiden lähteiden mukaan Abrams on ponnistellut määrätietoisesti estääkseen vakavat neuvottelut palestiinalaisten tulevaisuudesta. Sellaisiin Ricea patisteli hiljan muun muassa Saudi-Arabian kuningas Abdullah.

"Aina kun on ilmaantunut pieninkin vihje siitä, että Yhdysvallat voisi lopulta sitoutua vakavaan poliittiseen prosessiin, Elliot Abrams tapaa salaa (Israelin pääministerin Ehud) Olmertin lähettiläät Euroopassa tai muualla vakuuttaakseen heille, että sellaista vaaraa ei ole", Lähi-idän osastoa Council of Foreign Relations -laitoksessa johtava Henry Siegman kirjoitti hiljan Herald Tribunessa.

Washingtonin huippujohdossa viime vuosina tapahtuneiden siirtojen seurauksena Abrams on noussut sen johtavaksi uusoikeistolaiseksi varsinkin Lähi-idän politiikassa, jota hän valvoo nyt maailmanlaajuisen demokratiastrategian apulaisturvallisuusneuvonantajan tehtävässä.

Muiden uusoikeistolaisten tavoin Abrams ei ole koskaan luottanut "rauhanprosesseihin".

Johtaessaan Latinalaisen Amerikan suhteita Ronald Reaganin kauden ulkoministeriössä, hän torpedoi rauhanhankkeita Nicaraguassa, El Salvadorissa ja jopa eteläisessä Afrikassa Kuuban lähetettyä joukkojaan Angolaan.

"Hän ei suostunut neuvottelemaan vastustajien kanssa silloinkaan, kun neuvotteluilla olisi turvattu Yhdysvaltain etuja. Hän vaati täydellistä voittoa ikään kuin ulkopolitiikka olisi moraalinen ristiretki", aihetta tutkinut American Universityn dekaani William LeoGrande kertoo.

Israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktissa Abrams on muiden uusoikeistolaisten tavoin vastustanut maata rauhaa vastaan -ajatusta, joka oli USA:n virallinen linja vuodesta 1967.

Abrams tuomitsi 1990-luvulla myös Oslon rauhanprosessin, vaikka Israelin Likud-hallitus osallistui siihen. 2000-luvulla hän on syyttänyt Yhdysvaltain maltillisia juutalaisryhmiä itsepetoksesta, kun nämä ovat kannattaneet Israelin ja palestiinalaishallinnon rauhanneuvotteluja.

Reaganin kauden Iran-contra-jutusta oikeudessa tuomittu Abrams ei ole saanut virkaa ulko- tai puolustusministeriöstä. Bushin kaudella hän kuitenkin pääsi Ricen alaiseksi kansalliseen turvallisuusneuvostoon 2001 ja sai Lähi-idän hoitoonsa 2002.

Hän loi suorat suhteet Israelin silloisen pääministerin Ariel Sharonin avustajiin ja onnistui työntämään Lähi-idän rauhanprosessia kannattaneen ulkoministeri Colin Powellin sivuraiteelle.

Abrams poikkesi jopa monista uusoikeiston keulahahmoista kannattaessaan lujasti Sharonin aloittamaa yksipuolista Gazasta vetäytymistä.

Kun Rice yleni ulkoministeriksi 2005, hän jopa harkitsi Abramsin nimittämistä apulaisministeriksi. Heidän välinsä alkoivat kuitenkin kiristyä viime kesänä Israelin ja Hizbollahin yhteenoton vuoksi.

Rice tiettävästi kannatti Olmertin pyyntöä kääntyä vaivihkaa Syyrian puoleen, jotta Hizbollah vapauttaisi sieppaamansa kaksi israelilaista sotilasta.

Abrams sen sijaan kertoi Jerusalemissa "erittäin korkealle" taholle, ettei USA:lla olisi mitään sitä vastaan, jos Israel laajentaisi hyökkäystään Libanonista Syyriaan, tapaamisen muistiinpanot nähnyt lähde kertoi IPS:lle.

Ricen ja Abramsin välejä ei ole parantanut se, että Rice on Euroopan ja arabimaiden painostuksen alla ryhtynyt vauhdittamaan Lähi-idän rauhanprosessia.

Ricea vastassa ovat Abrams ja varapresidentti Dick Cheneyn virastoa yhä kansoittavat uusoikeistolaiset. He tuntuvat avanneen jälleen oman suoran yhteytensä Olmertin esikuntaan.

Yhteys oli ilmeisesti toiminut jo Ricen helmikuisen Lähi-idän kierroksen aikana, sillä Olmert soitti suoraan Bushille ja julisti sen jälkeen maiden olevan yhtä mieltä kaikesta. Se mitätöi Ricen juuri Saudi-Arabiassa käymien neuvottelujen tulokset.

Ricea uhkaa nyt edeltäjänsä tavoin sivuraide eli "powellisointi", Brookings-instituutissa Lähi-idän tutkimusta johtava Martin Indyk arvioi.

konfliktikonfliktinratkaisu YhdysvallatLähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.