USAID lopetti toimintansa Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USAID lopetti toimintansa Venäjällä

Politikoinnista syytetty Yhdysvaltojen kehitysjärjestö lopetti ohjelmansa maanantaina Venäjän vaatimuksen mukaisesti.

Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID vahvisti maanantaina lopettaneensa ohjelmansa Venäjällä.

Venäjän hallitus määräsi aiemmin syyskuussa USAIDin katkaisemaan toimintansa maassa lokakuun alkuun mennessä. Syynä oli Venäjän mukaan USAIDin pyrkimys vaikuttaa maan politiikkaan.

USAID ehti toimia Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisesta alkaen. Se on rahoittanut terveyteen, ympäristöön ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan liittyviä projekteja. Yhteensä se on käyttänyt rahaa noin 2,7 miljardia dollaria.

Puolalaisen Itä-Eurooppaa ja Keski-Aasiaa tutkivan OSW-tutkimuskeskuksen mukaan USAIDin ajaminen Venäjältä sopii strategiaan, jonka tarkoituksena on torpedoida presidentti Vladimir Putinin hallintoa uhkaava toiminta. Keskus arvelee, että yksi tavoite voi olla 14. lokakuuta pidettäviä aluevaalien monitoroinnin estäminen, sillä USAID on rahoittanut muun muassa vaaleja tarkkailevaa Golos-järjestöä.

Venäjällä on otettu tänä vuonna käyttöön useita kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittavia lakeja. Ulkomaiset järjestöt joutuvat rekisteröitymään ulkomaisina agentteina, ja laittomista kokoontumisista voi saada runsaat sakot. Tilannetta on kritisoinut muun muassa YK.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia