Uruguay päihitti tupakkajätin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uruguay päihitti tupakkajätin

Philip Morris -tupakkayhtiö ei pitänyt savukemerkkien rajaamisesta eikä varoituskuvien laajuudesta, mutta oikeus kumosi syytteet.

(IPS) -- Ylikansallisen Philip Morris -tupakkayhtiön syytteet Uruguayn valtiota vastaan on kumottu kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Philip Morris haastoi vuonna 2010 Uruguayn Maailmanpankin alaiseen välimiesoikeuteen vedoten Sveitsin ja Uruguayn väliseen investointisopimukseen. Yhtiön mukaan Uruguayn terveysministeriön toimet tupakoinnin rajoittamiseksi loukkasivat investointisopimusta ja yhtiön oikeuksia.

Välimiesoikeus antoi heinäkuussa tuomionsa, jossa syytteet hylättiin ja Uruguayn toimenpiteet todettiin laillisiksi. Uruguay sai tuekseen Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijalausunnon.

Kiista koski Philip Morrisin Uruguayssa kauppaamien savukemerkkien määrää, jonka valtio halusi rajata 12:sta viiteen. Oikeus hyväksyi sen, koska ei ole enää luvallista esittää yhtä savukelaatua vähemmän haitallisena kuin toista.

Yhtiö kimpaantui myös Uruguayn vaatimuksesta, että 80 prosenttia tupakka-askista tulee peittää varoituskuvilla. Philip Morris olisi halunnut puolet tilasta omaan käyttöönsä, mutta pullikointi ei mennyt tässäkään läpi.

Uruguay aloitti tupakoinnin rajoitukset 2003, ja savukkeiden kulutus henkeä kohti laski yli 25 prosenttia vuosina 2005–2011.

Uruguayn bruttokansantuote on alle 70 prosenttia Philip Morrisin vuosituotosta. Ennakkotapaus voi rohkaista muitakin kehitysmaita rajoittamaan tupakointia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia