Uutiset Yritysvastuu

Uruguay päihitti tupakkajätin

Philip Morris -tupakkayhtiö ei pitänyt savukemerkkien rajaamisesta eikä varoituskuvien laajuudesta, mutta oikeus kumosi syytteet.
(Kuva: Andrew Sorensen / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Ylikansallisen Philip Morris -tupakkayhtiön syytteet Uruguayn valtiota vastaan on kumottu kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Philip Morris haastoi vuonna 2010 Uruguayn Maailmanpankin alaiseen välimiesoikeuteen vedoten Sveitsin ja Uruguayn väliseen investointisopimukseen. Yhtiön mukaan Uruguayn terveysministeriön toimet tupakoinnin rajoittamiseksi loukkasivat investointisopimusta ja yhtiön oikeuksia.

Välimiesoikeus antoi heinäkuussa tuomionsa, jossa syytteet hylättiin ja Uruguayn toimenpiteet todettiin laillisiksi. Uruguay sai tuekseen Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijalausunnon.

Kiista koski Philip Morrisin Uruguayssa kauppaamien savukemerkkien määrää, jonka valtio halusi rajata 12:sta viiteen. Oikeus hyväksyi sen, koska ei ole enää luvallista esittää yhtä savukelaatua vähemmän haitallisena kuin toista.

Yhtiö kimpaantui myös Uruguayn vaatimuksesta, että 80 prosenttia tupakka-askista tulee peittää varoituskuvilla. Philip Morris olisi halunnut puolet tilasta omaan käyttöönsä, mutta pullikointi ei mennyt tässäkään läpi.

Uruguay aloitti tupakoinnin rajoitukset 2003, ja savukkeiden kulutus henkeä kohti laski yli 25 prosenttia vuosina 2005–2011.

Uruguayn bruttokansantuote on alle 70 prosenttia Philip Morrisin vuosituotosta. Ennakkotapaus voi rohkaista muitakin kehitysmaita rajoittamaan tupakointia.

Yritysvastuu politiikkalakioikeus ja rikosterveys Uruguay Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.