Uutiset

Unkarin hallitus yrittää rajoittaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta

Presidentti Janos Áder palautti parlamentille lain, jonka mukaan tieto julkisen elimen päätöksestä olisi edellyttänyt oikeudellisen perusteen esittämistä.

Unkarissa jatkuu kamppailu avoimesta yhteiskunnasta. Noin vuosi sitten hyväksyttiin pääministeri Viktor Orbánin hallituksen esittämä lakipaketti, johon sisältyi muun muassa medianeuvoston asettaminen. Se voi määrätä toimittajan paljastamaan tietolähteensä.

Nyt hallitus yrittää kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Huhtikuun lopussa parlamentti hyväksyi pikavauhtia valmistellun lakimuutoksen, joka olisi unkarilaisten ja kansainvälisten järjestöjen mukaan merkittävästi kaventanut kansalaisten tiedonsaantia, kertoo riippumaton politics.hu-verkkopalvelu.

Unkarin presidentti Janos Áder kuitenkin palautti lakimuutoksen parlamentille. Hän perusteli päätöstään esitettyjen muutosten toimeenpanon vaikeudella.

Unkarilaisen kansalaisoikeusjärjestö TASZ:n sekä Unkarin Transparency Internationalin mukaan laki olisi muun muassa edellyttänyt oikeudellisen perusteen esittämistä tietopyynnöille julkisten elinten päätöksistä tai virkamiesten henkilötiedoista. Tähän saakka tiedot ovat olleet julkisia.

Hallituksen uusi näkemys tiedonsaannin vapaudesta oikeuttaisi hallituksen ja kunnat salaamaan julkisten varojen käytön, toteaa TASZ tiedotteessaan.

Unkarilaislähteiden mukaan valtapuolue Fidesz perusteli lakimuutosta tietopyyntöjen väärinkäytön estämisellä. Fidesz pitää presidentti Áderin päätöstä tärkeänä ja lupaa pitää sen mielessään päättäessään lain tulevaisuudesta.

Oppositiossa olevan Unkarin Vihreän puolueen mukaan presidentin päätös voidaan tulkita "pehmeäksi vetoksi", mutta opposition E14-PM -liittouman mukaan kyse on "näennäisvetosta", kertoo politics.hu.

Liittouma on vedonnut Fidesziin ja hallitukseen, jotta ne lopettaisivat poliittisten vapauksien heikentämisen sekä perustuslaillisen järjestelmän tuhoamisen.

Unkarin demokratian tilaa on arvosteltu muun muassa perustuslain muutosten pohjalta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan perustuslakiin tehdyt muutokset uhkaavat jopa laillisuusperiaatteen toteutumista.

HRW:n mukaan muun muassa oikeuslaitoksen itsenäisyys on heikentynyt ja yli 600 uutta lakia on hyväksytty ilman että niistä olisi käyty julkista keskustelua.

Demokratiakysymys nousi myös esille pääministeri Viktor Orbánin viime viikkoisella Suomen vierailulla. Orbán torjui maansa demokratian arvostelun.

Unkarin demokratia sananvapaustietodemokratiahallinto Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.