Uutiset

Unkarin hallitus yrittää rajoittaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta

Presidentti Janos Áder palautti parlamentille lain, jonka mukaan tieto julkisen elimen päätöksestä olisi edellyttänyt oikeudellisen perusteen esittämistä.

Unkarissa jatkuu kamppailu avoimesta yhteiskunnasta. Noin vuosi sitten hyväksyttiin pääministeri Viktor Orbánin hallituksen esittämä lakipaketti, johon sisältyi muun muassa medianeuvoston asettaminen. Se voi määrätä toimittajan paljastamaan tietolähteensä.

Nyt hallitus yrittää kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Huhtikuun lopussa parlamentti hyväksyi pikavauhtia valmistellun lakimuutoksen, joka olisi unkarilaisten ja kansainvälisten järjestöjen mukaan merkittävästi kaventanut kansalaisten tiedonsaantia, kertoo riippumaton politics.hu-verkkopalvelu.

Unkarin presidentti Janos Áder kuitenkin palautti lakimuutoksen parlamentille. Hän perusteli päätöstään esitettyjen muutosten toimeenpanon vaikeudella.

Unkarilaisen kansalaisoikeusjärjestö TASZ:n sekä Unkarin Transparency Internationalin mukaan laki olisi muun muassa edellyttänyt oikeudellisen perusteen esittämistä tietopyynnöille julkisten elinten päätöksistä tai virkamiesten henkilötiedoista. Tähän saakka tiedot ovat olleet julkisia.

Hallituksen uusi näkemys tiedonsaannin vapaudesta oikeuttaisi hallituksen ja kunnat salaamaan julkisten varojen käytön, toteaa TASZ tiedotteessaan.

Unkarilaislähteiden mukaan valtapuolue Fidesz perusteli lakimuutosta tietopyyntöjen väärinkäytön estämisellä. Fidesz pitää presidentti Áderin päätöstä tärkeänä ja lupaa pitää sen mielessään päättäessään lain tulevaisuudesta.

Oppositiossa olevan Unkarin Vihreän puolueen mukaan presidentin päätös voidaan tulkita "pehmeäksi vetoksi", mutta opposition E14-PM -liittouman mukaan kyse on "näennäisvetosta", kertoo politics.hu.

Liittouma on vedonnut Fidesziin ja hallitukseen, jotta ne lopettaisivat poliittisten vapauksien heikentämisen sekä perustuslaillisen järjestelmän tuhoamisen.

Unkarin demokratian tilaa on arvosteltu muun muassa perustuslain muutosten pohjalta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan perustuslakiin tehdyt muutokset uhkaavat jopa laillisuusperiaatteen toteutumista.

HRW:n mukaan muun muassa oikeuslaitoksen itsenäisyys on heikentynyt ja yli 600 uutta lakia on hyväksytty ilman että niistä olisi käyty julkista keskustelua.

Demokratiakysymys nousi myös esille pääministeri Viktor Orbánin viime viikkoisella Suomen vierailulla. Orbán torjui maansa demokratian arvostelun.

Unkarin demokratia sananvapaustietodemokratiahallinto Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.