Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla yli puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi, Unicef ja ICAT vaativat.

Lapsi verkkoaidan takana

Erityisesti siirtolais- ja pakolaislapset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi. Kuva: Martine Perret / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmiskaupan tunnistetuista uhreista 28 prosenttia on lapsia. Lapsiuhrien auttamis-ja suojelumekanismit ovat kuitenkin vakavasti puutteellisia, sanovat Unicef ja YK:n ihmiskaupan vastainen koordinointiryhmä ICAT kannanotossaan.

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla lapset muodostavat jopa yli 60 prosenttia ihmiskaupan uhreista. Unicef ja ICAT uskovat, että luvut ovat todellisuudessa vielä suurempia.

Lapsia on vaikea tunnistaa ihmiskaupan uhreiksi, sillä usein he eivät joko osaa tai uskalla ilmiantaa kauppiaita tai hakea apua. Lapset pelkäävät viranomaisia, karkotetuksi tulemista ja leimautumista.

Sukupuoliroolit tuovat omat haasteensa: miehinen pärjäämisen kulttuuri voi estää poikia hakeutumasta avun piiriin, tytöt puolestaan ovat vaarassa joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi. Haavoittuvimmassa asemassa ovat pakolaiset, siirtolaiset ja konfliktien alta pakenevat lapset.

Ihmiskaupan uhreiksi joutuneille lapsille on harvoin tarjolla kunnollista apua, suojelua tai turvaa. Avustusohjelmilla ei ole tarpeeksi resursseja eikä rahoitusta, järjestöt kritisoivat.

”Ihmiskauppa on todellinen uhka miljoonille lapsille ympäri maailman. Hallitusten on kiireesti ryhdyttävä toimiin heidän suojelemisekseen”, sanoo Unicefin toiminnanjohtaja Henrietta Fore.

Unicef ja ICAT vaativat valtioita avaamaan laillisia ja turvallisia reittejä siirtolaisille, poistamaan esteitä perheenyhdistämisten tieltä, vahvistamaan ihmiskaupan uhrien suojelumekanismeja ja edistämään rajavaltioiden välistä yhteistyötä uhrien tunnistamiseksi ja suojelemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia