UNICEF: Lapsikuolleisuus romahtanut 20 vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNICEF: Lapsikuolleisuus romahtanut 20 vuodessa

Rohkaisevista tilastoista huolimatta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yksi yhdeksästä lapsesta kuolee alle 5-vuotiaana.

Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on kahdessa vuosikymmenessä pudonnut kaikilla maailman alueilla. Vuonna 1990 heitä kuoli lähes 12 miljoonaa, viime vuonna enää 6,9 miljoonaa, kertoo YK:n lastenrahasto UNICEF.

Järjestö kiittää edistyksestä niin hallituksia, avunantajia, järjestöjä kuin perheitäkin. Vasta julkaistun raportin mukaan maan taloudellinen asema ei ole este lapsikuolleisuuden vähentämiselle. Luvut ovat pudonneet yli kahdella kolmasosalla niinkin köyhissä maissa kuin Bangladesh, Liberia ja Ruanda.

UNICEF kuitenkin muistuttaa, että suuri osa lapsikuolemista olisi edelleen helposti estettävissä esimerkiksi rokotteiden, perusterveydenhuollon ja kunnollisen ravitsemuksen avulla. Yleisimmät alle 5-vuotiaiden kuolinsyyt ovat keuhkokuume, raskaus- ja synnytyskomplikaatiot, ripuli ja malaria.

Lapsikuolleisuus on edelleen myös hyvin keskittynyttä – yli puolet keuhkokuume- ja ripulikuolemista sattuu Intiassa, Pakistanissa, Nigeriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa todennäköisyys kuolla alle 5-vuotiaana on yksi yhdeksästä.

Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki muistuttaa, että tilastot myös kätkevät suuria eriarvoisuuksia jopa maiden sisällä. Haavoittuvimpia ovat köyhimmät lapset.

Keskimäärin maailmassa kuolee 51 alle 5-vuotiasta tuhatta kohti. Suomessa luku on 2,9.

YK:n neljännen vuosituhattavoitteen tarkoituksena on vähentää lapsikuolleisuutta vuosina 1990–2015 kahdella kolmasosalla. Siihen ei nykyvauhdilla päästä, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia