Unicef: Epätasa-arvo jyllää lasten keskuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Epätasa-arvo jyllää lasten keskuudessa

Köyhimmät lapset kuolevat alle 5-vuotiaina ja ovat kroonisesti aliravittuja kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat lapset.

Vuoteen 2030 mennessä noin 69 miljoonaa alle 5-vuotiasta kuolee pääosin estettävissä oleviin syihin, mikäli nykykehitys jatkuu, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa Maailman lasten tila -raportissaan.

Raportin mukaan mikäli lasten ahdinkoon ei puututa, vuonna 2030 – jolloin maailman on määrä saavuttaa viime vuonna hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet – 167 miljoonaa lasta myös elää köyhyydessä ja 750 miljoonaa naista on mennyt alaikäisenä naimisiin.

Vuosittain julkaistava maailman lasten asemaa tarkastelevan raportin mukaan lasten asemassa on kyllä tapahtunut merkittävää edistystä. Esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on yli puolittunut vuoden 1990 jälkeen ja suunnilleen yhtä paljon poikia ja tyttöjä aloittaa alakoulun 129 maassa.

Kehitys ei kuitenkaan ole ollut tasa-arvoista eikä reilua, raportissa korostetaan. Köyhimmät lapset kuolevat alle 5-vuotiaina ja ovat kroonisesti aliravittuja kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat lapset. Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kouluttamattomien äitien lapset kuolevat alle 5-vuotiaina lähes kolme kertaa muita todennäköisemmin.

Erityisen kurja tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa ennustetaan vuonna 2030 tapahtuvan lähes puolet alle 5-vuotiaiden kuolemista sekä elävän 90 prosenttia äärimmäisen köyhistä lapsista. Epätasa-arvoa esiintyy myös kehittyneissä maissa. Esimerkiksi Serbiassa ja Bosnia ja Hertsegovinassa joka viides romanilapsi kärsii lyhytkasvuisuudesta.

Paikoin kehitys on myös hidastunut. Koulua käymättömien lasten määrä on kasvanut vuodesta 2011, ja lähes kaksi viidestä alakoulun suorittavasta ei ole oppinut kunnolla lukemaan, kirjoittamaan tai laskemaan, raportissa kerrotaan.

Raportissa peräänkuulutetaan investointeja lapsiin sekä esimerkiksi parempaa dataa heikommassa asemassa olevista lapsista. Esimerkiksi perheille annettu rahallinen apu auttaa lapsia pysymään koulussa. Jokainen lisävuosi koulussa kasvattaa henkilön aikuisuudessa ansaitsemia tuloja noin kymmenellä prosentilla, raportissa muistutetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia