Ulkomaalaisten säilöönotto syynissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomaalaisten säilöönotto syynissä

Sisäministeriön uudessa hankkeessa tarkastellaan erityisesti yksin tulevien turvapaikanhakijalasten asemaa.

Sisäministeriö aloittaa joulukuussa hankkeen, jossa tarkastellaan ulkomaalaisten säilöönottoa koskevia säännöksiä. Huomiota kiinnitetään erityisesti alaikäisten säilöönottoon sekä yksin tulevien turvapaikanhakijalasten asemaan.

Kaksivuotinen hanke liittyy hallitusohjelman linjauksiin kieltää yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön ottaminen ja kehittää säilöönotolle vaihtoehtoja.

Tällä hetkellä ulkomaalaislain mukaan ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön, jos se on välttämätöntä esimerkiksi epäselvän henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tyytyväinen hankkeen aloittamiseen, sillä Amnesty, Suomen Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta nostivat säilöönottoon liittyvät teemat esiin vuoden 2011 vaalimanifestissaan.

Manifestissa vaadittiin tehokkaampaa kotouttamispolitiikkaa, maahanmuuttajalapsiin ja -nuoriin panostamista, oikeudenmukaista perheenyhdistämistä ja ripeää kotikunnan saamista. Säilöönoton vaihtoehdoksi ehdotettiin ulkomaalaislain tarjoamia muita toimia, kuten ilmoittautumisvelvollisuutta viranomaiselle.

Amnesty on vastustanut etenkin yksin tulleiden alaikäisten säilöönottoa sekä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten säilömistä putkassa. Järjestö toivoo, että hankkeen edetessä epäkohdat korjautuvat myös käytännössä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia