Ukraina kärvistelee kriisien kourissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukraina kärvistelee kriisien kourissa

EU:n talouskriisi heikentää Ukrainaa, jossa köyhyys on pahentunut ja demokratian toteutuminen horjuu.

Ukrainan taloudella menee huonosti eikä kansalaisten hyvinvointikaan ole parhaasta päästä, osoittaa ukrainalaisen demokratiajärjestön Ukrainian Foundation for Democracyn julkaisema raportti.

EurActiv-uutissivuston siteeraaman raportin mukaan Ukrainan toipuminen vuosien 2008 ja 2009 talouskriisistä on vaikeaa. EU on maan tärkein kauppakumppani, mutta monet jäsenmaat taistelevat omien talousongelmiensa kanssa, mikä vaikuttaa myös Ukrainaan.

Ukraina on viime vuosina pudonnut esimerkiksi Maailmanpankin investointi-ilmastolistauksessa sekä Forbes-lehden listauksessa, joka mittaa liiketoimintaympäristöä. Maan pienten ja keskisuurten yritysten määrä on pienentynyt. Samaan aikaan köyhyys, hiv-infektiot, ihmiskauppa ja kuolemat hiilikaivoksissa ovat lisääntyneet.

Sen sijaan Economist Intelligence Unit -tutkimusyrityksen demokratiaindeksissä Ukraina nousi viime vuonna 12 sijaa ylöspäin ja se luokitellaan osittain vapaaksi maaksi. Toisaalta samaan aikaan maa käy oikeutta entistä pääministeriä Julia Tymošenkoa vastaan. Tätä syytetään virka-aseman väärinkäytöstä, mutta EU pitää oikeudenkäyntiä poliittisesti motivoituneena.

Raportti tuomitsee myös Ukrainan hallituksen sen epäonnistumisessa taistelussa lahjontaa vastaan. Transparency International -järjestön mukaan vain Venäjä on Ukrainaa korruptoituneempi maa Euroopassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia