Uutiset Ympäristö

Tutkimus: Teollisuusmyrkyt uhkaavat miljoonia kehitysmaissa

Ympäristöjärjestöjen tutkimuksen mukaan terveyden kannalta myrkyllisin teollisuudenala kehitysmaissa on lyijyakkujen kierrätys, joka usein tapahtuu kodeissa.
Lyijyakut saastuttavat eniten. (Kuva: Steve Rainwater / CC BY-SA 2.0)

Lyijyakkujen kierrätys on kehitysmaita eniten saastuttava yksittäinen teollisuudenala, mikäli vahinkoja tarkastellaan ihmisten terveiden elinvuosien menetyksen näkökulmasta, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Sveitsiläisen ympäristöjärjestön Green Crossin sekä yhdysvaltalaisen Pure Earthin selvityksen mukaan kymmenen saastuttavinta teollisuudenalaa asettavat kehitysmaissa noin 32 miljoonaa ihmistä vaaraan. Vuosittain niiden takia menetetään noin 7–17 miljoonaa tervettä elinvuotta.

Lyijyakkuja kierrätetään kehitysmaissa usein kasvavan autokannan tarpeiden tyydyttämiseksi. Kierrätys tapahtuu usein kodeissa, joista lyijy leviää ympäristöön ja aiheuttaa terveysongelmia etenkin lapsille.

Muita saastuttavimpia teollisuudenaloja ovat tutkimuksen mukaan muun muassa kaivostoiminta ja malmien käsittely, nahanparkitsimot, käsityönä tehtävä kultakaivostoiminta ja värjäysteollisuus.

Järjestöjen mukaan myrkyttyneiden paikkojen määrä on jatkanut kasvuaan, ja yhteensä niitä on 50 tutkitussa   maassa noin 150 000. Näissä maissa 200 miljoonaa ihmistä on vaarassa.

"Vaikka nämä luvut ovat suuria, ne ovat lähes varmasti todellisuudessa suurempia", sanoo Pure Earthin vanhempi neuvonantaja David Hanrahan järjestöjen tiedotteessa.

WHO on arvioinut, että vajaa neljännes kuolemista johtuu ympäristöstä.

Järjestöt muistuttavat, että samalla, kun ongelman laajuuteen ollaan havahtumassa, myös ratkaisuja on yhä enemmän.

"Yksi tärkeimmistä edistysaskeleista on asteittainen, laajan kansainvälisten organisaatioiden liittouman muodostuminen. Ne ovat ymmärtäneet myrkkyjen ongelman laajuuden ja tärkeyden ja tekevät yhteistyötä siihen puuttumiseksi", sanoo Sveitsin Green Crossin johtaja Nathalie Gysi.

Ympäristö terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.