Uutiset Syyrian konflikti

Tutkimus: Syyrian lapsilla vaikeita mielenterveysongelmia

Pelastakaa Lasten tekemän laajan tutkimuksen mukaan syyrialaislapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa väkivallan vuoksi. Myös Suomeen saapuneet pakolaislapset oireilevat.
Syyriasta on paennut lähes 5 miljoonaa ihmistä. Pakolaislapsia Za'atarin leirillä Jordaniassa vuonna 2015. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Monet syyrialaislapset kärsivät kuusi vuotta kestäneen sodan takia vakavasta stressistä ja oireilevat voimakkaasti sekä psyykkisesti että fyysisesti, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön eilen ilmestyneen tutkimuksen mukaan monet lapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa tulituksen, ilmaiskujen ja muun väkivallan vuoksi.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 450:tä lasta, nuorta ja aikuista. Kyseessä on mittavin konfliktin aikana Syyriassa tehty tutkimus lasten mielenterveysongelmista.

Lähes puolet haastatelluista lapsista kertoi, ettei koe olevansa turvassa ulkona leikkiessään. Haastatteluissa ja ryhmäkeskusteluissa todettiin, että 78 prosenttia lapsista tuntee surua ja murhetta osan ajasta tai kaiken aikaa.

Lasten psyykkinen oireilu näkyy muun muassa puhehäiriöinä ja puhekyvyn menetyksenä, aggressiivisuutena, yökasteluna ja päihteidenkäyttönä. He pelkäävät kovia ääniä ja eristäytyvät. Jopa vain 12-vuotiaat lapset ovat yrittäneet vahingoittaa itseään tai tehdä itsemurhan.

Pelastakaa Lapset järjestää lapsille mielenterveyspalveluja, psykososiaalista tukea sekä koulutusta Syyriassa ja pakolaisia vastaanottaneissa maissa. Suomessa järjestö pyörittää Lapsiystävällinen tila -toimintaa, jolla tuetaan lasten mielenterveyttä.

Pelastakaa Lasten projektivastaavan Jenni Häikiön mukaan myös Suomeen tulleet pakolaislapset oireilevat.

"Lasten aiemmat traumaattiset kokemukset näkyvät eri tavoin, teloituksina leikeissä ja piikkilanka-aitoina piirustuksissa. Lapset voivat myös reagoida voimakkaasti johonkin ärsykkeeseen, joka palauttaa mieliin aiemmat muistot. Pieni osa lapsista oireilee niin voimakkaasti, että heidät on ohjattu jatkotuen piiriin", hän kertoo järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastatellut mielenterveysasiantuntijat kertovat monien lasten kärsivän niin sanotusta toksisesta stressistä. Se on pitkään jatkunut elimistön stressitila, joka aiheutuu toistuvista äärimmäisistä kokemuksista, kuten väkivallalle altistumisesta tai sen uhasta. Mikäli lapset eivät saa apua, kriisireaktiot saattavat pitkittyä, ja se voi vaikeuttaa koko elimistön kehitystä ja lisätä riskiä sairastua aikuisena sekä fyysisesti että psyykkisesti, tutkimuksessa todetaan. Apua on kuitenkin vaikea saada, sillä monet palvelurakenteet ovat Syyriassa romahtamassa.

Syyrian konflikti lapsetkonfliktiterveys Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.