Tutkimus: Maallikot eivät ymmärrä IPCC:n kieltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Maallikot eivät ymmärrä IPCC:n kieltä

Ihmisillä on taipumus aliarvioida ilmastonmuutokseen liittyvien ääri-ilmiöiden todennäköisyyttä, osoittaa tutkimus.

Ihmisillä on taipumus aliarvioida ilmastonmuutokseen liittyvien ääri-ilmiöiden todennäköisyyttä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin maallikoiden tulkintoja hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin termeistä. Paneeli arvioi ilmastonmuutokseen liittyvien ilmiöiden todennäköisyyttä raporteissaan sanallisesti käyttäen esimerkiksi "todennäköinen"- tai "lähes varma" -tyyppisiä termejä. Jokaista termiä vastaa tietty prosenttiluvulla ilmaistava todennäköisyys, mutta se esitetään yleensä erillisessä taulukossa.

Nature Climate Change -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa haastateltiin yli 10 000:ta ihmistä 24 maassa. Heitä pyydettiin arvioimaan, mitä termit korkeimmillaan ja matalimmillaan tarkoittavat.

SciDevNetin siteeraaman tutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia niistä, joilla ei ollut numeroarvoja käytössään, ymmärsi termit oikein. Yleensä korkeat todennäköisyydet aliarvioitiin ja matalat yliarvioitiin.

Myöskään ne, joilla oli numeroarvot käytössään, eivät pärjänneet testissä kovin hyvin. Tutkijoiden mukaan syynä saattaa olla se, että he antoivat omien mielipiteidensä vaikuttaa vastauksiinsa.

Tutkijoiden mukaan vaarana on, että IPCC:n viesti laimenee ihmisten mielissä. Heidän mukaansa IPCC:n pitäisikin muuttaa esitystapaansa ja ilmoittaa numeeriset arvot selkeämmin.

SciDevNetin haastatteleman IPCC:n tutkijan mukaan samantyyppistä kritiikkiä ei ole aiemmin esitetty. Esitystapaa tuskin muutetaan, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia