Uutiset

Tutkimus: Maailman väestö kasvaa luultua enemmän

Maailmassa saattaa vuonna 2100 olla kaksi miljardia ihmistä enemmän kuin tähän asti on uskottu.
(Kuva: Joshua Rappeneker / cc 2.0)

Maailmassa elää vuonna 2100 todennäköisesti noin 11 miljardia ihmistä, kaksi miljardia enemmän on aiemmin ennustettu, varoittavat Washingtonin yliopiston ja YK:n tutkijat uudessa ennusteessaan.

Maailman virallinen väestönkasvuennuste on viimeisten 20 vuoden ajan ollut, että maailman väestö kasvaa noin yhdeksään miljardiin ja saavuttaa huippunsa vuonna 2050.

Tutkijoiden tekemien uusien ennusteiden mukaan on kuitenkin olemassa 70 prosentin todennäköisyys, että maailman väestö ei saavutakaan huippuaan tällä vuosisadalla. Uusi ennuste on, että vuonna 2100 maailmassa on 9,6–12,3 miljardia ihmistä.

"Väestö on tavallaan pudonnut pois maailman agendalta, mutta se on hyvin tärkeä kysymys", sanoo tutkimusryhmää johtanut professori Adam Raftery.

Hän muistuttaa, että väestönkasvu voi pahentaa ilmastonmuutosta, tartuntatauteja ja köyhyyttä.

Tutkijoiden mukaan suurin osa kasvusta tulee tapahtumaan Afrikassa, jossa väestö paisuu miljardista neljään miljardiin vuosisadan lopussa. Syynä on se, että syntyvyys ei ole laskenut niin paljon kuin on ennustettu.

Ennuste saatiin aikaan uudella tilastotieteen tutkimustavalla, jossa yhdistetään dataa asiantuntijoiden ennusteisiin kuolleisuudesta, muuttoliikkeestä ja hedelmällisyydestä.

väestö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.