Tutkimus: Länsimainen ruokavalio uhkaa sekä planeettaa että terveyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Länsimainen ruokavalio uhkaa sekä planeettaa että terveyttä

Epäterveellisen ruokavalion vaikutukset tunnetaan, mutta ensimmäisen aiheesta tehdyn globaalin tutkimuksen mukaan ne ovat pelottavan suuret.

Länsimainen lihapitoinen ruokavalio leviää maailmalla niin nopeaa vauhtia, että tutkijoidenkin mukaan tilanne on pelottava. Tuoreen Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruuan kasvihuonekaasupäästöt voivat kasvaa vuoteen 2050 mennessä jopa 80 prosenttia, mikäli nykymeno jatkuu.

Liha-, rasva-, suola- ja sokeripitoisen ruokavalion vaikutukset ympäristöön ja ihmisten terveyteen on tiedetty jo aiemmin. Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen globaali katsaus aiheeseen. Siinä kerättiin tietoa maista, joissa elää 90 prosenttia maailman väestöstä. Ruokavaliomuutoksia tarkkailtiin vuosien 1961–2009 ajalta.

"Olimme yllättyneitä siitä, miten nopeasti ja johdonmukaisesti ruokavaliot muuttuvat ympäri maailman, miten massiivisesti se voi vaikuttaa maailman terveystilanteeseen ja miten paljon se voi lisätä kasvihuonekaasupäästöjä sekä trooppisten metsien ja muiden ekosysteemien tuhoutumista", toteaa tutkimusta johtanut Kalifornian yliopistoon kuuluvan Bren Schoolin professori David Tilman.

Suurimmat syyt ruokavaliomuutokseen ovat hänen mukaansa vaurastuminen ja kaupungistuminen. Kun maaseudun asukkaat hylkäävät puutarhansa ja muuttavat tehdastyöläisiksi kaupunkiin, he tarvitsevat nopeaa ja halpaa ruokaa, joka on usein epäterveellistä. Seurauksena on kakkostyypin diabetestä, sepelvaltimotautia ja muita kroonisia tauteja.

Tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä ihmiskunta saattaa kuluttaa jopa 50 prosenttia enemmän eläinperäisiä tuotteita kuin nykyään. Se vaatisi lisää maata, tuhoaisi elinalueita ja lisäisi ympäristömyrkkyjen käyttöä.

Tilman pohtii, tuleeko epäterveellisestä ruuasta tupakoinnin kaltainen terveyskysymys. Kuluttaja- ja terveysjärjestöt ovatkin vaatineet tällä viikolla järjestettävän kansainvälisen ravitsemuskonferenssin alla, että terveellisen ruokavalion edistämisestä solmittaisiin globaali sopimus, jollainen on olemassa jo tupakasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia