Tutkimus: Ilmastoskeptikoita vaikea käännyttää valistuksella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastoskeptikoita vaikea käännyttää valistuksella

Mielipide ilmastonmuutoksesta liittyy usein kokemukseen ryhmään kuulumisesta ja omasta identiteetistä, sanovat tutkijat.

Ilmastonmuutosskeptikoiden mielipiteitä ei voi muuttaa pelkästään jakamalla tietoa ilmastonmuutoksesta, sillä skeptikoiden ja heidän kanssaan päinvastaista mieltä olevien välillä on monimutkainen sosiaalis-poliittinen konflikti, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miksi ihmisten mielipiteet ilmastonmuutoksen aiheuttajasta vaihtelevat, vaikka tiedeyhteisö on suhteellisen yksimielinen siitä, että ilmastonmuutoksen suurin aiheuttaja on ihminen.

Tutkimuksen mukaan kyse ei ole pelkästä mielipide-erosta, vaan sosiaaliseen ryhmään kuulumisesta. Sekä ne, jotka eivät usko ihmisen aiheuttavan ilmastonmuutosta että ne, jotka uskovat, samaistuvat omaan ryhmäänsä, kokevat, että yhteisessä tavoitteessa todennäköisesti menestytään ja tuntevat vihaa vastapuolta vastaan. Näin syntyy käsitys "meistä ja heistä".

"Havaitsimme, että uskovien ja skeptikkojen vastakkaiset mielipiteet ilmastonmuutoksen syistä toimivat sosiaalisten identiteettien pohjana. Ne määrittelevät, keitä he ovat, mitä he edustavat, ketä he tukevat ja ketä he vastustavat", kuvailee australialaisen Monashin yliopiston tutkija Ana-Maria Bliuc Click Green -uutissivustolla.

Tutkijoiden mukaan tämän vuoksi pelkkä valistus ei auta muuttamaan ilmastoskeptikoiden mielipidettä, vaan ryhmien välisiä suhteita on parannettava. Esimerkiksi ilmastoskeptikoiden naurunalaiseksi tekeminen vain vie ryhmiä kauemmas toisistaan, tutkimuksessa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia