Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. (Kuva: pepperberryfarm / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Moni ostaa tuotteita, joiden taustalla tietää todennäköisesti olevan lapsityövoimaa tai ympäristöhaittoja. Tutkijat ovat nyt löytäneet ilmiölle yhden selityksen: heidän mukaansa kuluttajat yksinkertaisesti ”unohtavat” epämiellyttävät faktat.

Asiaa selvitettiin yhdysvaltalaisen Ohion osavaltionyliopiston sekä muiden yliopistojen tutkimussarjassa. Sen mukaan kuluttajat eivät vain unohda epämiellyttävää totuutta vaan jopa muistavat faktat väärin ja uskovat, että haitalliset tuotteet on tehty eettisesti.

”Se, että kuluttajat unohtavat sen, mitä he eivät halua tietää, ei välttämättä ole tietoinen päätös. Kyseessä on opittu selviytymismekanismi, jonka tarkoituksena olla välittämättä epämiellyttävästä tiedosta, koska se helpottaa elämää”, toteaa markkinoinnin professori Rebecca Reczek yliopiston tiedotteessa.

Yhdessä tutkimuksista esiteltiin 236 kuluttajalle kuvaukset kuudesta kirjoituspöytämerkistä. Osan raaka-aineiden kerrottiin olevan peräisin kestäviltä puufarmeilta, osan taas uhanalaisista sademetsistä. Lisäksi kerrottiin laadusta ja hinnasta.

Jälkikäteen kysyttäessä yli 90 prosenttia muisti faktat oikein, mutta muistot alkoivat nopeasti hälvetä, kun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan ylös kaikki muistamansa asiat kirjoituspöydistä sen jälkeen, kun he olivat tehneet jotain muuta 15–20 minuutin ajan.

Sademetsästä tulevasta puusta valmistettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein enää 45 prosenttia vastanneista. Kestävästi tuotettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein 60 prosenttia vastanneista.

”Kyse ei ole siitä, etteivätkö osallistujat olisi kiinnittäneet huomiota puun alkuperään. Tiedämme, että he painoivat sen mieleensä. Mutta he unohtivat sen systemaattisesti. He muistivat kyllä puun laadun ja hinnan. Vain eettiset ominaisuudet aiheuttavat tarkoituksellista unohtamista”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Daniel Zane.

Samanlaisia tuloksia saatiin myös, kun kuluttajille esiteltiin farkkuja, jotka on tehty eettisesti tai lapsityövoimalla. Lapsityövoiman käyttö unohdettiin herkemmin.

Tutkijoiden mukaan tulosta selittää kolmas tutkimus. Siinä selvisi, että ihmiset pitävät moraalisempana ihmistä, joka unohtaa eettisyystiedot kuin ihmistä, joka vain jättää asian huomiotta. Tämän vuoksi unohtamista pidetään hyväksyttävämpänä selviytymisstrategiana, Reczek selittää.

Tutkimus on julkaistu Journal of Consumer Research -lehden online-versiossa.

Yritysten yhteiskuntavastuu tiedekauppakuluttaminen

Lue myös

Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.