Tupakkayhtiöt uhmaavat Thaimaan tiukkoja terveyslakeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tupakkayhtiöt uhmaavat Thaimaan tiukkoja terveyslakeja

Thaimaan maine Kaakkois-Aasian johtavana
tupakan vastustajana joutuu koetukselle, kun maailman suurimmat
tupakkayhtiöt kerääntyvät hiomaan markkinointistrategioitaan maan
pääkaupunkiin Bangkokiin.

Thaimaan maine Kaakkois-Aasian johtavana tupakan vastustajana joutuu koetukselle, kun maailman suurimmat tupakkayhtiöt kerääntyvät hiomaan markkinointistrategioitaan maan pääkaupunkiin Bangkokiin.

Marraskuussa järjestettävässä Tabinfo Asia 2009 -kokouksessa yhtiöt suunnittelevat, kuinka voisivat lisätä tupakanmyyntiään etelän maissa, kun rikkaat länsimaat suitsivat kansalaistensa tupakointia tiukoilla laeilla.

Tobacco Reporter -julkaisu kehuu internetsivuillaan Indonesian, Malesian, Filippiinien ja Thaimaan aluetta yhdeksi maailman lupaavimmista tupakkamarkkinoista. "Alue ei ole välttynyt kansainväliseltä luottokriisiltä, mutta silti tupakkamarkkinat ovat säilyneet kannattavampina kuin muualla."

Tobacco Reporter hehkuttaa etenkin 250 miljoonan asukkaan Indonesian markkinoiden potentiaalia.

Kehitysmaiden markkinat houkuttelevat

Tupakkayhtiöt ovat viimeksi kokoontuneet rikkaassa länsimaassa vuonna 2003 Espanjan Barcelonassa. Vuonna 2005 yhtiöt kokoustivat Malesian Kuala Lumpurissa ja 2007 Brasilian Sao Paulossa.

"Kokouspaikat heijastavat kehitysmaiden markkinoiden houkuttelevuutta tupakkayhtiöille", sanoo Framework Convention Alliance (FCA) -järjestön puheenjohtaja Mary Assunta. "Kun Tabinfo järjestettiin Malesiassa, Aasiaa kuvailtiin maailman nopeiten kasvavana markkinana ja Kuala Lumpuria porttina Aasiaan."

FCA on noin 200 tupakanvastaisen järjestön verkosto. Se valvoo YK:n tupakan valvontaa koskevaa kehyssopimusta FCTC:tä, joka tuli voimaan vuonna 2005.

Assunta epäilee, että Bangkokia ei valittu kokouspaikaksi vain markkinoiden vuoksi.

"Koska Thaimaan hallitus on tiukentanut tupakan kontrollia, tupakkateollisuus haluaa nyt näyttää maailmalle, että se on yhä voimissaan ja uskaltaa mennä tiukkaankin ympäristöön pullistelemaan lihaksiaan."

Thaimaa lähes savuton naapureihin verrattuna

Thaimassa tupakointi on kielletty muun muassa ilmastoiduissa baareissa ja ravintoloissa, julkisissa rakennuksissa, kuten valtion virastoissa, juna-asemilla ja sairaaloissa.

"Tupakkateollisuus haluaisi sauhuttelun olevan sallittua konferenssialueella, mutta tämä on maamme lakien vastaista", sanoo tupakan vastustaja-aktivisti Prakit Vathesatogkit.

Thaimaa rajoittaa tupakointia myös muuten. Piirroskuvat vaurioituneista keuhkoista peittävät yli puolet tupakka-askeista. Kaikenlainen tupakkamainonta on kiellettyä, ja tupakka-askeja ei saa edes pitää kaupoissa avoimesti esillä.

Tiukat keinot ovat pienentäneet tupakoijien määrää Thaimaassa, ja ero naapurimaihin on huima. 66 miljoonasta thaimaalaisesta tupakoijia on noin 10 miljoonaa. Vietnamissa miehistä tupakoi 73 prosenttia, Indonesiassa ja Kambodžassa 70 prosenttia.

Särön Thaimaan savuttomaan kilpeen tuo kuitenkin se, että valtion tupakkamonopoli, joka pitää hallussaan 75:tä prosenttia maan tupakkamarkkinoista, on tupakkateollisuuden konferenssin merkittävä tukija.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmassa on 1,3 miljardia tupakoitsijaa, joista noin 600 miljoonaa tulee kuolemaan ennen aikojaan tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia