Tuhkarokkorokote pelastanut yli 20 miljoonan lapsen hengen 15 vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhkarokkorokote pelastanut yli 20 miljoonan lapsen hengen 15 vuodessa

Vaikka tuhkarokkorokotteen saa yhä useampi, sadat lapset kuolevat päivittäin tuhkarokkoon, ja syynä on poliittisen tahdon puute, kritisoi YK:n lastenjärjestö Unicef.

Tuhkarokkorokotuskampanjat sekä rutiinirokotusten yleistyminen ovat pelastaneet noin 20,3 miljoonan lapsen hengen vuosina 2000–2015. Edistys on kuitenkin ollut epätasaista ja liian hidasta, kerrotaan YK:n lastenjärjestön Unicefin, Maailman terveysjärjestön WHO:n sekä muiden globaalien terveystoimijoiden julkaisemassa tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan tuhkarokkokuolemat ovat vähentyneet lähes 80 prosenttia. Silti päivittäin noin 400 lasta kuolee tautiin. Viidessä maassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Intiassa, Indonesiassa, Nigeriassa ja Pakistanissa tapahtuu noin 75 prosenttia tuhkarokkokuolemista.

"Tuhkarokosta eroon pääseminen ei ole mahdoton tehtävä. Meillä on välineet ja tieto tehdä se, mutta meiltä puuttuu poliittinen tahto saavuttaa joka ikinen lapsi, oli tämä kuinka kaukana tahansa. Ilman tätä sitoumusta lapset kuolevat yhä tautiin, jonka ehkäiseminen on helppoa ja halpaa", sanoo Unicefin rokotuspäällikkö Robin Nandy järjestöjen tiedotteessa.

WHO:n päätöksentekoelin World Health Assembly teki vuonna 2012 suunnitelman, jonka mukaan maailman kuudesta maantieteellisestä alueesta neljällä tauti olisi kokonaan poistettu vuoteen 2015 mennessä. Näin ei ole käynyt. Tänä vuonna Pohjois- ja Etelä-Amerikka julistettiin kuitenkin vapaaksi kotoperäisestä tuhkarokosta, WHO muistuttaa.

Tuhkarokko on yksi yleisimmistä pienten lasten kuolinsyistä. Se on virustauti, joka leviää herkästi pisaratartuntana. Tauti voidaan ehkäistä kahdella rokoteannoksella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia