Tuhannet paenneet väkivaltaa Burkina Fasossa – Yli miljoona tarvitsee apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet paenneet väkivaltaa Burkina Fasossa – Yli miljoona tarvitsee apua

Burkina Fasossa on kehittymässä mittava humanitaarinen kriisi turvattomuuden, väkivallan ja ruokapulan takia. Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan maan hallinto on ensimmäistä kertaa menettänyt kontrollin osista maata.

Burkina Fason lippu, taustalla pimenevä taivas

Burkina Fason epävakaus huolettaa YK:ta. Kuva: Marco Dormino / UN Photo.

Yli 100 000 ihmistä on paennut väkivaltaa Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa. YK:n mukaan pelkästään viimeisten kahden kuukauden aikana yli 70 000 ihmistä on paennut kodeistaan.

”Todistamme ennennäkemätöntä humanitaarista hätätilaa Burkina Fasossa, jossa aseellisten hyökkäysten kasvu on aiheuttanut massiivisen sisäisen pakolaisuuden. Tuhansia perheitä, lapsia, miehiä ja naisia sinnittelee erittäin vaikeissa oloissa, osa ylikansoitetuissa teltoissa ilman riittävää ruokaa, vettä tai terveyspalveluita”, sanoi maassa maaliskuun alussa vieraillut YK:n apulaishätäapukoordinaattori Ursula Mueller keskiviikkona tiedotteessa.

Viranomaiset ja avustusjärjestöt jakavat apua, mutta sitä on lisättävä nopeasti. YK:n mukaan yhteensä apua tarvitsee Burkina Fasossa tänä vuonna 1,2 miljoonaa ihmistä. Sen 100 miljoonan dollarin hätäapuvetoomuksesta vasta 16 prosenttia on saatu kerättyä kokoon.

Yli 1 100 koulua on suljettu ja 150 000 lasta ei pääse kouluun. 120 000 ihmistä on ilman terveyspalveluita. Monet ovat menettäneet perheenjäseniä ja kärsivät traumoista, YK kertoo.

Burkina Faso on Länsi-Afrikassa Sahelin alueella sijaitseva sisämaavaltio, jonka naapureina ovat epävakaat Mali ja Niger. Niissä aseelliset, monesti al-Qaidaan ja Isisiin, yhteyksissä olevat ääriliikkeet ovat viime vuosina kiihdyttäneet iskujaan. Yhteensä Sahelin alueella on noin 4,2 miljoonaa pakolaista.

Nyt väkivalta näyttää levinneen myös Burkina Fasoon. YK:n hätäavun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan yhteisöjen väliset taistelut sekä erilaisten aseellisten ryhmittymien väkivalta alkoi lisääntyä Burkina Fasossa viime vuoden jälkipuoliskolla ja pahentua tämän vuoden alussa. Humanitaarisen kriisin taustalla ovat myös jatkuva ruokapula, tulvat ja epidemiat.

Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan kyseessä on nyt ensimmäinen kerta maan itsenäisyyden aikana, kun maan sen ovat menettäneet kontrollin osista maata. Joillakin pohjoisilla ja itäisillä alueilla oikeusistuimia on suljettu eivätkä poliisi- ja tullivirkailijat enää jätä asemiaan, koska partioinnista on tullut liian vaarallista.

Myös armeijaa on syytetty väärinkäytöksistä, kuten tapoista ja mielivaltaisista pidätyksistä.

Maan presidentin Roch Marc Christian Kaboré hallinto julisti joulukuun lopulla hätätilan osaan maata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia