Tuhannet paenneet taas Keski-Afrikan tasavallassa – ”yksi unohdetuimmista pakolaiskriiseistä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet paenneet taas Keski-Afrikan tasavallassa – ”yksi unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”

Pakolaiset kertovat, että aseistetut ryhmät ovat tappaneet kaikki tielleen sattuvat.

Pakolaisia ruoka-astiat pään päällä Keski-Afrikan tasavallassa

Keski-Afrikan tasavallassa on lähes 690 000 maan sisäistä pakolaista. Kuva Bangassoun kaupungin leiriltä lokakuulta 2017. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Kasvava väkivalta Keski-Afrikan tasavallassa on lisännyt pakolaisuutta korkeimmilleen sitten vuoden 2013, jolloin maan sisällissota alkoi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime aikoina esimerkiksi naapurimaa Tšadiin on paennut noin 17 000 ihmistä maan luoteisosien väkivaltaa. Maan sisällä Paouan kaupunkiin on paennut 65 000 ihmistä.

”Paenneet ovat kertoneet, että aseistetut ryhmät ovat hyökänneet kyliin, polttaneet taloja, ryöstäneet ruokaa ja tappaneet kaikki tielleen tulevat”, järjestön edustaja Adrian Edwards kertoi eilen.

Keski-Afrikan tasavallan sisällissota alkoi vuonna 2013 pääosin muslimeista koostuvien séléka-kapinallisten ja pääosin kristityistä koostuvien anti-balaka-taisteilijoiden välillä. Väkivalta on välillä laantunut mutta viime aikoina taas kiihtynyt.

Maan viranomaisten mukaan viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa on tapettu ainakin 487 ihmistä ja 15 000 taloa on poltettu.

Samalla pakolaisuus on noussut ennennäkemättömälle tasolle. 4,6 miljoonasta asukkaasta yhteensä nyt lähes 690 000 oli joulukuun lopussa pakolaisena maan sisällä, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli puoli miljoonaa on paossa naapurimaissa. 

Tänä vuonna todennäköisesti 2,5 miljoonaa keskiafrikkalaista tarvitsee humanitaarista apua. YK-järjestöt jakavat apua, mutta UNHCR muistuttaa, että viime vuonna vain pieni osa sen tarvitsemista varoista saatiin kasaan.

”Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”, Edwards totesi.

Lisää uusi kommentti