Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Tuhannet paenneet taas Keski-Afrikan tasavallassa – ”yksi unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”

Pakolaiset kertovat, että aseistetut ryhmät ovat tappaneet kaikki tielleen sattuvat.
Pakolaisia ruoka-astiat pään päällä Keski-Afrikan tasavallassa
Keski-Afrikan tasavallassa on lähes 690 000 maan sisäistä pakolaista. Kuva Bangassoun kaupungin leiriltä lokakuulta 2017. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Kasvava väkivalta Keski-Afrikan tasavallassa on lisännyt pakolaisuutta korkeimmilleen sitten vuoden 2013, jolloin maan sisällissota alkoi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime aikoina esimerkiksi naapurimaa Tšadiin on paennut noin 17 000 ihmistä maan luoteisosien väkivaltaa. Maan sisällä Paouan kaupunkiin on paennut 65 000 ihmistä.

”Paenneet ovat kertoneet, että aseistetut ryhmät ovat hyökänneet kyliin, polttaneet taloja, ryöstäneet ruokaa ja tappaneet kaikki tielleen tulevat”, järjestön edustaja Adrian Edwards kertoi eilen.

Keski-Afrikan tasavallan sisällissota alkoi vuonna 2013 pääosin muslimeista koostuvien séléka-kapinallisten ja pääosin kristityistä koostuvien anti-balaka-taisteilijoiden välillä. Väkivalta on välillä laantunut mutta viime aikoina taas kiihtynyt.

Maan viranomaisten mukaan viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa on tapettu ainakin 487 ihmistä ja 15 000 taloa on poltettu.

Samalla pakolaisuus on noussut ennennäkemättömälle tasolle. 4,6 miljoonasta asukkaasta yhteensä nyt lähes 690 000 oli joulukuun lopussa pakolaisena maan sisällä, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli puoli miljoonaa on paossa naapurimaissa. 

Tänä vuonna todennäköisesti 2,5 miljoonaa keskiafrikkalaista tarvitsee humanitaarista apua. YK-järjestöt jakavat apua, mutta UNHCR muistuttaa, että viime vuonna vain pieni osa sen tarvitsemista varoista saatiin kasaan.

”Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”, Edwards totesi.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapupakolaisetkonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.