Tšadin ex-diktaattorin oikeudenkäynti alkoi kahakalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tšadin ex-diktaattorin oikeudenkäynti alkoi kahakalla

Rikoksista ihmisyyttä vastaan syytetty presidentti jouduttiin ohjaamaan pois oikeussalista jo alkuvaiheessa.

Senegalin pääkaupungissa Dakarissa alkoi eilen historiallinen oikeudenkäynti Tšadin entistä presidenttiä Hissène Habréa vastaan. Sotarikoksista, kidutuksesta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan syytetyn Habrén tapausta käsitellään varta vasten perustetussa tuomioistuimessa.

Uutislähteiden mukaan Habré tuotiin oikeuteen ennen istunnon alkamista. Habré jouduttiin kuitenkin viemään pois, kun hänen kannattajiensa ja uhriensa välille syntyi kahakkaa hänen huudettuaan "Alas imperialismi! Afrikkalaiset petturit!", kertoo Guardian-lehti.

Habré oli Tšadin presidenttinä vuonna 1982–1990. Hänen uskotaan olevan vastuussa tuhansien ihmisten kidutuksesta ja tappamisesta ja tienneen salaisen poliisin julmista toimista sekä määränneen sitä hyökkäämään tiettyjä etnisiä ryhmiä vastaan.

Habré pakeni vallankaappauksen jälkeen Senegaliin, jossa hänen saattamistaan oikeuden eteen on lykätty. Vuonna 2013 perustettiin kuitenkin Afrikan unionin tukema erityistuomioistuin, jossa Habré nyt on tuomittavana. Tapaus on merkittävä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jonkin maailman maan tuomioistuin syyttää toisen maan entistä johtajaa ihmisoikeusloukkauksista.

Habré itse ei tunnusta tuomioistuimen laillisuutta, ja myös hänen asianajajiensa kerrotaan poistuneen maanantain istunnosta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyytyväisiä oikeudenkäynnin toteuttamiseen, sillä sen puolesta on taisteltu vuosikausia.

"Oikeudenkäynti on kunnianosoitus hänen julman hallintonsa uhreille, jotka eivät koskaan luovuttaneet taistelussa saada oikeutta. Tämä tapaus varoittaa despootteja kaikkialla siitä, että jos he osallistuvat julmuuksiin, he eivät koskaan pääse pakoon uhrejaan", toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin neuvonantaja Reed Brody.

Amnesty International puolestaan muistuttaa, että viittä muuta Habrén hallinnon jäsentä ei ole vieläkään tuotu oikeuden eteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia