Toimittajien työtä rajoitettu Itä-Ukrainassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Toimittajien työtä rajoitettu Itä-Ukrainassa

Niin ukrainalaiset kuin venäläiset tiedotusvälineet joutuneet kärjistyneen kriisin ristituleen, sanovat kansainväliset lehdistöjärjestöt.

Viime kuukausien levottomuudet Ukrainassa ovat toistuvasti uhanneet paikallisten medioiden toimintavapautta, mutta myös venäläisten toimittajien oikeuksia on loukattu, sanovat kansainväliset lehdistöjärjestöt.

Esimerksiksi Itä-Ukrainassa venäläismieliset joukot ovat hyökänneet toimittajia ja joukkotiedotusvälineitä vastaan, raportoi Toimittajat ilman rajoja (RSF).

Järjestön mukaan useiden iskujen takana on ollut venäjänmielisiä aktivisteja. Kharkivin kaupungissa 50 naamioitua henkilöä valtasi paikallistelevisiokanavan tilat ja pakotti kanavaa jatkamaan venäläisten ohjelmien lähettämistä.

Paikallistelevisioihin yritettiin iskeä myös muualla ja toimittajia on myös yritetty estää raportoimasta alueen tapahtumista.

"Toimittajien täytyy saada antaa tehdä uutisraportointia turvallisesti ja ilman, että he joutuisivat valitsemaan jommankumman puolen", järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian päällikkö Johann Bihr toteaa.

RSF:n paikallinen järjestökumppani on tilastoinut tänä vuonna jo 196 tapausta, joissa toimittajien kimppuun on käyty. Maaliskuussa tapahtuneista iskuista kaksi kolmasosaa liittyi Krimin tilanteisiin, järjestö sanoo.

Venäläisiä toimittajia jätetty rajalle

Myös venäläisten tiedotusvälineiden toimintaa Ukrainassa on rajoitettu. Ukrainan rajaviranomaiset ovat estäneet muun muassa uutistoimisto RIA Novostin, televisiokanava Russia Todayn ja Kommersant- sekä Forbes-Russia -lehtien toimittajien pääsyn maahan huhtikuun aikana.

Toimittajien maahantulon estämistä on perusteltu muun muassa toimittajien rahanpuutteella ja aikomuksilla raportoida Ukrainan tapahtumista.

Yhdysvaltalainen Committee to Protect Journalists on vedonnut Ukrainan hallitukseen, jotta kaikkia maan kriisistä raportoivia toimittajia kohdeltaisiin tasavertaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia