Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Toimittajan työ on hengenvaarallista Hondurasissa

Rikollisjengien toiminta uhkaa myös toimittajia eivätkä viranomaiset suojele heitä riittävästi.
Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan syyttäjänviraston edustalla järjestettiin huhtikuussa mielenilmaus, jossa paikalle tuotiin murhattujen toimittajien kuvilla varustettuja ruumisarkkuja. (Kuva: Proceso Digital / IPS)

(IPS) -- Journalistin ammatti on muuttunut Hondurasissa hengenvaaralliseksi ja vaatii uudenlaisia selviytymismenetelmiä. Televisiotoimittaja Ricardo Matute joutui lokakuussa rikollisjengin sieppaamaksi ja olisi päässyt hengestään ilman kollegojensa apua.

TV5:n aamu-uutisten toimittaja Matute osui ryhmänsä kanssa kolaripaikalle kotikaupunkinsa San Pedro Sulan kadulla lokakuisena aamuyönä. Matute ryhtyi soittamaan ambulanssia tajuamatta, että kolariautossa olleet neljä miestä kuuluivat pahamaineiseen rikollisjengiin.

Puhelusta säikähtäneet jengiläiset ampuivat Matutea kaulaan, pakottivat hänet takaisin tv-ryhmän autoon ja kaappasivat sen.

Onnettomuuspaikalle ehtineet muut toimittajat lähtivät seuraamaan autoa, joka lopulta suistui tieltä, ja jengiläiset pötkivät pakoon. Ilman näitä tapahtumia Matute sekä hänen kuvaajansa ja kuljettajansa olisi todennäköisesti tapettu.

Valtio ei suojele

Tapahtumiin osallistuneiden toimittajien mukaan vieressä oli sotilasrakennus, mutta sieltä ei reagoitu tilanteeseen eivätkä viranomaiset vastanneet avunpyyntöihin. "Valtio ei suojele meitä, vaan käy kimppuumme", eräs nimettömänä pysyttelevä journalisti sanoo.

Hondurasin suurimman tv-yhtiön Televicentron palveluksessa ollut Matute on kuitenkin päässyt valtion suojeluohjelmaan. Siitä säädettiin hiljan laki turvaksi ihmisoikeuspuolustajille, toimittajille ja oikeuslaitoksen palvelijoille.

Matutea kehotettiin hakeutumaan suojeluun, koska viranomaiset julkistivat päivää välikohtauksen jälkeen turvakameran nauhan, jossa näkyi Mara 18 -jengin jäseniä automaattiaseiden kanssa.

Hondurasin suurimmat rikollisjengit ovat Mara Salvatrucha eli MS-13 ja Mara 18, jota pidetään väkivaltaisimpana. Ne ovat jakaneet suurimmat kaupungit keskenään ja harjoittavat muun muassa palkkamurhaamista, huumekauppaa, sieppauksia, rahanpesua ja kidutusta.

Maailman murhapääkaupunki

"Ennen saatoimme tehdä työtä normaalisti, mutta tilanne on muuttunut varsinkin yöllisissä uutispartioissa. Meidän on opittava kiertämään vaaralliset paikat ja jengien alueille menemme vain isommissa ryhmissä", kertoo Matuten nuori kollega Mai Ling Coto.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Honduras kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin. Vajaan miljoonan asukkaan San Pedro Sula on sen vilkkain talouskeskus ja maailman murhapääkaupunki. Vuonna 2015 siellä tehtiin 110 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti.

Hondurasilainen sananvapausjärjestö C-Libre laskee, että vuosina 2001–2015 maassa murhattiin 63 journalistia ja some-aktivistia. Tapauksista vain neljä johti oikeuskäsittelyyn ja kahdessa päästiin tuomiolle asti. Silloinkin murhan tilaajat jäivät piiloon.

Pelkästään vuonna 2015 murhattiin 11 median työntekijää, useimmat pääkaupunki Tegucigalpan ulkopuolella.

"Valtaapitävien ohella toimittajien on nykyisin käsiteltävä silkkihansikkain myös tavallisia rikollisia, emmekä saa mitään todellista suojaa viranomaisilta", TV5:n uutistoimituksen päällikkö Juan Carlos Sierra valittaa.

Ihmisoikeusraporttien mukaan Hondurasin sananvapauden pahimmat uhkaajat ovat korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus.

Honduras ja ihmisoikeudet mediasananvapauslakioikeus ja rikos Honduras Suomen IPS

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.