Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Toimittajan työ on hengenvaarallista Hondurasissa

Rikollisjengien toiminta uhkaa myös toimittajia eivätkä viranomaiset suojele heitä riittävästi.
Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan syyttäjänviraston edustalla järjestettiin huhtikuussa mielenilmaus, jossa paikalle tuotiin murhattujen toimittajien kuvilla varustettuja ruumisarkkuja. (Kuva: Proceso Digital / IPS)

(IPS) -- Journalistin ammatti on muuttunut Hondurasissa hengenvaaralliseksi ja vaatii uudenlaisia selviytymismenetelmiä. Televisiotoimittaja Ricardo Matute joutui lokakuussa rikollisjengin sieppaamaksi ja olisi päässyt hengestään ilman kollegojensa apua.

TV5:n aamu-uutisten toimittaja Matute osui ryhmänsä kanssa kolaripaikalle kotikaupunkinsa San Pedro Sulan kadulla lokakuisena aamuyönä. Matute ryhtyi soittamaan ambulanssia tajuamatta, että kolariautossa olleet neljä miestä kuuluivat pahamaineiseen rikollisjengiin.

Puhelusta säikähtäneet jengiläiset ampuivat Matutea kaulaan, pakottivat hänet takaisin tv-ryhmän autoon ja kaappasivat sen.

Onnettomuuspaikalle ehtineet muut toimittajat lähtivät seuraamaan autoa, joka lopulta suistui tieltä, ja jengiläiset pötkivät pakoon. Ilman näitä tapahtumia Matute sekä hänen kuvaajansa ja kuljettajansa olisi todennäköisesti tapettu.

Valtio ei suojele

Tapahtumiin osallistuneiden toimittajien mukaan vieressä oli sotilasrakennus, mutta sieltä ei reagoitu tilanteeseen eivätkä viranomaiset vastanneet avunpyyntöihin. "Valtio ei suojele meitä, vaan käy kimppuumme", eräs nimettömänä pysyttelevä journalisti sanoo.

Hondurasin suurimman tv-yhtiön Televicentron palveluksessa ollut Matute on kuitenkin päässyt valtion suojeluohjelmaan. Siitä säädettiin hiljan laki turvaksi ihmisoikeuspuolustajille, toimittajille ja oikeuslaitoksen palvelijoille.

Matutea kehotettiin hakeutumaan suojeluun, koska viranomaiset julkistivat päivää välikohtauksen jälkeen turvakameran nauhan, jossa näkyi Mara 18 -jengin jäseniä automaattiaseiden kanssa.

Hondurasin suurimmat rikollisjengit ovat Mara Salvatrucha eli MS-13 ja Mara 18, jota pidetään väkivaltaisimpana. Ne ovat jakaneet suurimmat kaupungit keskenään ja harjoittavat muun muassa palkkamurhaamista, huumekauppaa, sieppauksia, rahanpesua ja kidutusta.

Maailman murhapääkaupunki

"Ennen saatoimme tehdä työtä normaalisti, mutta tilanne on muuttunut varsinkin yöllisissä uutispartioissa. Meidän on opittava kiertämään vaaralliset paikat ja jengien alueille menemme vain isommissa ryhmissä", kertoo Matuten nuori kollega Mai Ling Coto.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Honduras kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin. Vajaan miljoonan asukkaan San Pedro Sula on sen vilkkain talouskeskus ja maailman murhapääkaupunki. Vuonna 2015 siellä tehtiin 110 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti.

Hondurasilainen sananvapausjärjestö C-Libre laskee, että vuosina 2001–2015 maassa murhattiin 63 journalistia ja some-aktivistia. Tapauksista vain neljä johti oikeuskäsittelyyn ja kahdessa päästiin tuomiolle asti. Silloinkin murhan tilaajat jäivät piiloon.

Pelkästään vuonna 2015 murhattiin 11 median työntekijää, useimmat pääkaupunki Tegucigalpan ulkopuolella.

"Valtaapitävien ohella toimittajien on nykyisin käsiteltävä silkkihansikkain myös tavallisia rikollisia, emmekä saa mitään todellista suojaa viranomaisilta", TV5:n uutistoimituksen päällikkö Juan Carlos Sierra valittaa.

Ihmisoikeusraporttien mukaan Hondurasin sananvapauden pahimmat uhkaajat ovat korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus.

Honduras ja ihmisoikeudet mediasananvapauslakioikeus ja rikos Honduras Suomen IPS

Lue myös

Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.
Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015.

Välimeri koitunut tänä vuonna yli 150 siirtolaislapsen kohtaloksi

Lähes 37 000 ihmistä on saapunut tänä vuonna Eurooppaan keskisen Välimeren reittiä. Etenkin lasten määrä on kasvanut.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.