Uutiset

Todistajat kuolevat Kosovossa

Kosovossa todistajat ovat vaarassa ennen oikeudenkäyntiä, sillä kun todistaja kuolee, myös hänen todistuksensa saatetaan hylätä, kertoo Sara Vainio.

Tämä juttu on julkaistu alunperin Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen Utain-viikkolehdessä. Lue lisää täältä.

Euroopan unioni rakentaa Kosovoon toimivaa oikeusjärjestelmää kouluttamalla maan aloittelevia tuomareita. EU:n tuomarit päättävät herkimpien ja vaikeimpien juttujen tuomioista. Nyt projekti on vaarassa päättyä, vaikka apua tarvitaan kipeästi.

Suomalainen tuomari Martti Harsia, 64, aloitti työnsä Kosovossa kolme vuotta sitten. Hän on selvitellyt sotarikosten lisäksi miljoonien eurojen katoamista sekä verikostoja. Harsian mukaan todisteita hylätään Kosovossa vetoamalla siihen, ettei puolustus voi kysyä todistajalta kysymyksiä:

"Todistajan kuolema voi siis kaataa koko syytteen, jos kysymyksiä ei ole päästy esittämään."

Silminnäkijä ei aina riitä tuomioon

Eräässä Harsian jutussa on todistajana sodassa Kleckan vankileiriä vartioinut Agim Zogaj. Työssään Zogaj piti päiväkirjaa. Hän kirjasi ylös joukkosurmien paikkoja, tekijöitä ja tekotapoja. Jotkut vangit ammuttiin ja toisilta lyötiin viikatteella kaula poikki. Tekijät hän mainitsee nimeltä.

Sodan loputtua Zogaj luovutti päiväkirjansa ja kertoi tapahtumista oikeudelle. Ruumiit löytyivät vartijan osoittamista paikoista, ja vammat vastasivat tarkalleen hänen kertomuksiaan. Zogaj antoi asiasta monta virallista lausuntoa, joita myös syytettyjen avustajat pääsivät kuuntelemaan.

Hiukan ennen oikeudenkäyntiä tämäkin todistaja tappoi itsensä. Syytettyjen lakimiehet järjestivät heti todisteet hylättäväksi. Syyttäjän juttu oli todisteiden puuttuessa sirpaleina, mutta hän valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen. Siellä Harsia kollegoineen pyörsi päätöksen enemmistöasemansa turvin.

"Mielestämme syytetyn puolella oli mahdollisuus kysymyksien tekoon ennen todistajan kuolemaa, joten todisteita voi käyttää."

Ratkaisua odotetaan vuosikausia

Nyt Kleckan vankileirin oikeusjuttu lähtee uudestaan käyntiin Kosovon alimmassa oikeudessa. Harsia arvelee, että jos paikalla sattuu olemaan EU-tuomareita, Zogajin todistus otetaan käyttöön. Ratkaisua ei silti voi pitää itsestään selvänä.

"Varmaankin tämä asia tulee jonakin päivänä korkeimpaan oikeuteen uudestaan. Sitä en tiedä, ketkä ovat silloin tuomareina."

EU aikoo lopettaa aktiivisen osallistumisen Kosovon oikeudessa ensi vuonna. Paikallisen oikeuden käsittelyyn on tulossa elinkauppaa, valtavan mittaluokan korruptiotapauksia ja lisää sotarikoksia. Harsian pesti päättyy jo nyt, vaikka työsarkaa hänen mielestään riittäisi:

"Ihmiset pelkäävät todistaa. Tällaisessa yhteiskunnassa on vaikea järjestää todistajille suojelua."

Vankien oikeudet demokratiaEUoikeus ja rikos Kosovo

Lue myös

Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa

Vankileirille on annettu oikeuden päätös julkaista pakkosyötöstä otettuja videoita.

Lääkärit vetoavat Guantanamon nälkälakkolaisten puolesta

Guantanamon vankileirillä tarvitaan riippumattomia lääkäreitä, vaatii 153 lääkäriä presidentti Barack Obamalle osoitetussa avoimessa kirjeessä.

ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit

Kansainvälinen ay-liikkeen maailmanjärjestö tuomitsee mielenosoituksissa perusteettomasti tehdyt pidätykset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tuoreimmat

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”