Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa

Vankileirille on annettu oikeuden päätös julkaista pakkosyötöstä otettuja videoita.

Yhdysvallat on jatkanut jo yli vuoden ajan vankien pakkosyöttämistä Guantanamon vankileirillä vastoin kansainvälisten lääkärijärjestöjen ja YK:n vastalauseita, kertoo leirin vankien oikeuksia ajava Reprieve-järjestö.

Käytäntö on noussut mediahuomion alle pitkän tauon jälkeen tänä syksynä, kun yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi lokakuussa vankileirin viranomaiset julkaisemaan pakkosyöttötilanteista otettuja videoita.

Vankien asianajajien ja useiden mediajärjestöjen mukaan videoiden julkaiseminen palvelisi julkista etua ja lisäisi läpinäkyvyyttä käytännössä ulkomaailmasta suljetun vankileirin olosuhteista.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön ja presidentti Obaman hallinto ovat sen sijaan vastustaneet jyrkästi nauhoitusten julkaisemista. Niiden mukaan videoita tulkittaisiin hyvin todennäköisesti tarkoituksenhakuisesti ja käytettäisiin islamilaisten äärijärjestöjen, kuten Isisin rekrytointimateriaalina.

Syömälakossa olevien vankien pakkosyöttäminen on kansainvälisten sopimiusten mukaisesti laitonta ja rikkoo muun muassa YK:n kidutuksen vastaista sopimusta.

Guantanamon vangit ovat järjestäneet syömälakkoja aina 2000-luvun puolivälistä alkaen, mutta erityisesti vuoden 2013 kesällä alkaneeseen lakkokampanjaan osallistui selkeä enemmistä leirin vangeista. Leirin olosuhteista tiedottava Yhdysvaltain laivasto on lopettanut syömälakkotilastojen julkaisun, mutta arvioiden mukaan tällä hetkellä yli tusina vankia kieltäytyy syömästä protestina olosuhteilleen,

Vankien asianajajien mukaan on ilmeistä, että pakkoruokintaa tehdään julmalla ja kivuliaalla tavalla.

Presidentti Obama lupasi edellisten presidentinvaalien alla sulkea Guantanamon vankileirin, mutta tähän mennessä merkkejä sulkutöistä ei ole näkyvillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia